Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τίποτα δεν είναι (εν)ΤΑΧΙS

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 11:21

Τίποτα δεν είναι (εν)ΤΑΧΙS

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Τίποτα δεν είναι (εν)ΤΑΧΙS
Ευαγγελίζεσαι σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα ανοίξει το δρόμο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Προτάσεις την απόλυτη ανάγκη να γίνουν όλα ηλεκτρονικά και προσπαθείς να πείσεις τους δανειστές σου ότι μπορείς να επιβάλλεις έναν δίκαιο φόρο στα ακίνητα. Και ύστερα, προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεσαι ότι η υποδομή σου είναι (εν) Taxis μόνο στο όνομα. Ιδού τα τρία τελευταία «επιτεύγματα»:
Γράφει:  
· ανασταίνει νεκρούς,
· αναγκάζει τους φορολογούμενους να κάνουν ξανά και ξανά την ίδια δουλειά
· προκαλεί προβλήματα ακόμη και στους οφειλέτες του δημοσίου που είναι σε θέση να ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και θέλουν να πληρώσουν χρήματα στο κράτος.
Οι τεχνικοί της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εξακολουθούν να τρέχουν πίσω από τα προβλήματα που ανακύπτουν το ένα μετά το άλλο. Πότε φταίνε οι δομές, πότε το κακοσυμπληρωμένο ηλεκτρονικό αρχείο και πότε ο λανθασμένος σχεδιασμός. Όποιος και αν είναι ο λόγος, η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους, έχει μετατραπεί σε έναν γολγοθά. Δεν φτάνει δηλαδή που συντηρούμε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης των πάντων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις δυσλειτουργίες του συστήματος.
Η «ανάσταση νεκρών» έρχεται τώρα στο φως καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να στείλει με καθυστέρηση δύο ετών τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα. Εταίροι σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που έχουν αποβιώσει ακόμη και πριν από 10 χρόνια, για την εφορία δεν έχουν αποβιώσει ποτέ με αποτέλεσμα οι συγγενείς τους να παραλαμβάνουν τώρα τα «μπιλιετάκια».
Αιτία του κακού; Είτε δεν έχει γίνει καταχώρηση της δήλωσης διακοπής εργασιών, είτε δεν έχει απενεργοποιηθεί ο ΑΦΜ. Όποιος και αν είναι ο λόγος, ο κληρονόμος του πεθαμένου οφείλει να τρέξει στην εφορία για να εντοπίσει το πρόβλημα και να αποδείξει (εφόσον έχει τα έγγραφα) ότι έχει γίνει έγκαιρα η διακοπή εργασιών και ότι έχει κατατεθεί το πιστοποιητικό θανάτου.
Άλλο ένα πρόβλημα αναδεικνύεται μέσω των καταγγελιών των φορολογουμένων και έχει να κάνει με τη ρύθμιση των οφειλών. Αίτημα ρύθμισης που έχει κατατεθεί από τις 21/08 εξακολουθεί να μην έχει επικυρωθεί από το σύστημα παρά το γεγονός ότι έληξε και η προθεσμία καταβολής της 2ης δόσης. «Κοιτάμε να λύσουμε το πρόβλημα» λέει το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο γενικός γραμματέας προτρέπει ο φόρος να πληρωθεί κανονικά.
Για το Ε9, τι να πει κανείς. Τώρα προέκυψε ότι όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εγκαίρως, πρέπει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να ξαναμπούν στο σύστημα Taxis και να κάνουν «επικύρωση» του πίνακα 2 όπου αναγράφονται τα αγροτεμάχια. Στην προσπάθειά του να διαχωρίσει τις ημερομηνίες υποβολής των στοιχείων για τα κτίσματα και τα αγροτεμάχια, το Taxis άνοιξε και οριστικοποιημένες δηλώσεις. Άρα, οι φορολογούμενοι πρέπει να ξαναμπούν στο σύστημα και να κάνουν πάλι την ίδια δουλειά.
Ναι το σύστημα Taxis κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν επιτρέπει όμως και στον φορολογούμενο να διορθώσει το δικό του λάθος. Γονείς που συμπλήρωσαν εσφαλμένα το Α21 δεν μπορούν να το διορθώσουν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή του επιδόματος τέκνων. Οι τροποποιήσεις στις δηλώσεις ΦΑΠ του 2010 και του 2011 δεν γίνονται ακόμη ηλεκτρονικά ενώ ούτε στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μπορεί να παρέμβει κάποιος μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Να τρέξει στην εφορία ή να περιμένει το Taxis; Μας υπόσχονται ότι θα ανοίξουν τις εφαρμογές από ημέρα σε ημέρα. Ακόμη όμως τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: