Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 11:46

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το πετρέλαιο θέρμανσης
Μας λένε ότι η ενοποίηση των δύο φόρων κατανάλωσης, δηλαδή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης έγινε για να παταχθεί το λαθρεμπόριο. Δεν μας λένε όπως πώς τα κατάφεραν να το περιορίσουν οι υπόλοιπες χώρες. Εξίσωση φόρου έχει γίνει μόνο σε τρεις χώρες σε όλη την Ευρώπη. Τι είναι οι υπόλοιποι; Προπύργια της φοροδιαφυγής;
Γράφει:  
Η υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης έγινε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και τίποτα περισσότερο. Δεν τους «βγήκε» γιατί η κατανάλωση κατέρρευσε. Κι όμως επιμένουν στην ίδια πολιτική παγώνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά.
Τα χθεσινά «δώρα» του υπουργείου Οικονομικών ελάχιστα θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Μια προκαταβολή η οποία φτάνει στα 50-80 ευρώ για τους περισσότερους, δεν μπορεί να τους πείσει να ξοδέψουν 1000-1200 ευρώ μαζεμένα για να αγοράσουν πετρέλαιο. Συμφωνίες στις πολυκατοικίες δεν επιτυγχάνονται και οι πωλήσεις δύσκολα θα ανέβουν σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιοι να αγοράσουν, είναι το γεγονός ότι πέρυσι, κατανάλωσαν όλα τα «φθηνά» αποθέματα που είχαν αγοράσει από πρόπερσι και πλέον πρέπει να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές. Το ερώτημα είναι γιατί δεν καθόμαστε να σχεδιάσουμε μια πολιτική η οποία και τα δημόσια έσοδα θα προστατεύει και τα νοικοκυριά θα μπορούν να ζεσταθούν. Τι κάνουν δηλαδή οι άλλες χώρες;
1. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής δείχνουν ότι ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα κοστίζει 1,25-1,3 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν στην Γερμανία έχει 89 λεπτά, στη Βουλγαρία 90 λεπτά και στο πλούσιο Λουξεμβούργο 78 λεπτά. Μοναδικές χώρες που είναι ακριβότερες είναι η Δανία (1,473 ευρώ ανά λίτρο), η Ουγγαρία (1,457 ευρώ), η Ιταλία (1,429 ευρώ) και η Σουηδία (1,383 ευρώ). Τα στοιχεία αφορούν στον Ιανουάριο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα στοιχεία για τη φετινή σεζόν η οποία πρακτικά ξεκινάει από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες δεν θα είναι διαφορετικές. Θα παραμείνουμε σε μια από τις 4-5 θέσεις με το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρώπη. Η έρευνα της Κομισιόν γίνεται σε εβδομαδιαία βάση για το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε.
2. Μόνο σε τρεις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει γίνει εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Μόνο στην Δανία, στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα υπάρχει τόσο μικρή (ή και καθόλου) διαφορά στην τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Στην Ολλανδία και στην Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει περίπου τη μισή τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης ενώ στις περισσότερες χώρες το πετρέλαιο θέρμανσης αντιστοιχεί το 60-70% της τιμής λιανικής. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για εξίσωση των φόρων αποτελεί απόφαση της Ελλάδας και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Επίσης, είναι προφανές ότι άλλες χώρες έχουν βρει άλλους τρόπους να πατάξουν την λαθρεμπορία από το να αυξάνουν τους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: