Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το «φθηνό» πετρέλαιο (που δεν θα πάρουμε) και οι τσάμπα… μάγκες

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 08:04

Το «φθηνό» πετρέλαιο (που δεν θα πάρουμε) και οι τσάμπα… μάγκες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Το «φθηνό» πετρέλαιο (που δεν θα πάρουμε) και οι τσάμπα… μάγκες
Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς …χειρότερα. Είχαν δεν είχαν οι πολιτικοί της κυβερνητικής παράταξης, κατάφεραν να «θολώσουν τα νερά» για ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Γράφει:  
Ο τηλεθεατής-αναγνώστης-ακροατής παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το «επεισόδιο» με τον υπουργό Οικονομικών και τη (δήθεν) σύγκρουσή του με το Μέγαρο Μαξίμου. Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα. Τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα να «επιτίθεται» (υποτίθεται) στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τον Ευάγγελο Αντώναρο να εξαπολύει τα βέλη του μέσω twitter. Δραματικοί οι τόνοι πραγματικά.
Ποια είναι όμως η ουσία; Ότι από αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται πανάκριβα, όπως και πέρυσι. Κάποιοι θα καταφέρουν να πάρουν το επίδομα που θα τους χρυσώσει το χάπι και οι περισσότεροι, ελλείψει χρημάτων, θα στραφούν στην καύση ξύλων και …επίπλων.
Η ουσία είναι επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα στην τρόικα ούτε για ένα ζήτημα που ενώ «στοιχίζει» λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να συμβάλλει στο να ανέβει κάπως η ψυχολογία του κόσμου.
Η ουσία είναι, τέλος, ότι μήνες ολόκληροι συζητήσεων τελικώς καταλήγουν σε έναν εμπαιγμό: θα μας δώσουν προκαταβολή 50 ευρώ για να μπορέσουμε να αγοράσουμε πετρέλαιο 1250 ευρώ.
Κι όμως αυτή η ιστορία έχει και τους κερδισμένους της.
1.       Οι 55 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών θα μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους αναφέροντας ότι κατόπιν της δικής τους παρέμβασης αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά ολίγα λεπτά το λίτρο και ότι προωθείται η προκαταβολή του 25% του επιδόματος. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι με την ψήφο αυτών των 55 βουλευτών εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Λεπτομέρειες…
2.       Ο Ευάγγελος Αντώναρος αισθάνεται ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ζητώντας να πωλείται το πετρέλαιο όσο και στην Γερμανία δηλαδή προς 90 λεπτά το λίτρο. Πρακτικά ζητάει να επανέλθει ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα αντί για 330 ευρώ που είναι σήμερα. Εδώ η τρόικα δεν δέχτηκε τη μείωση του ειδικού φόρου κατά λίγα ευρώ, θα δεχόταν τη μείωσή του κατά 70-80%; Προφανώς, γνωρίζει και ο ίδιος ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Μπήκε όμως και αυτός στη λίστα αυτών που την «είπαν» στον υπουργό Οικονομικών.
3.       Στους κερδισμένους, κατατάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών. Ο οποίος παρά τις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών (η ανεργία δεν είναι αυτή που νομίζουμε, έχω και εγώ οικογένεια που ζει με 500 ευρώ τον μήνα, ο φόρος στην περιουσία είναι ένας δίκαιος φόρος κ.ά) εξασφάλισε μια επίσημη στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Υπάρχει ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός. Ο νόμος των πιθανοτήτων πάντως, λέει ότι η κυβέρνηση που ακολουθεί κατά γράμμα την μνημονιακή πολιτική δεν αλλάζει τον υπουργό Οικονομικών λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Εκτός και αν θέλει να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αλήθεια, πόσοι πιστεύουν στα θαύματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: