Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα των ασφαλιστών

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα των ασφαλιστών

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα των ασφαλιστών
Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά της εφαρμογής του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι, αλλά και συνάδελφοι λογιστές, εξακολουθούν να σκέπτονται και να πράττουν με τη λογική του προηγούμενου Κώδικα Φορολογίας (Ν. 2238/1994).
 
Ένα από τα συνήθη λάθη είναι αυτό που γίνεται κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης των ασφαλιστών. Τους θεωρούν ως «μπλοκάκηδες» και φορολογούν το εισόδημά τους με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Ουσιαστικά, δηλαδή, στέλνουν ανακριβή δήλωση γι’ αυτούς τους φορολογούμενους!
 
Να θυμίσω ότι, με βάση την ΠΟΛ.1047/2015, οι ασφαλιστές θεωρούνται εμπορική επιχείρηση και δεν μπορούν να θεωρηθούν «μπλοκάκια». Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: «6. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1120/25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη (παρ.6 του παρόντος), οι αμοιβές αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών, εκτελωνιστών, φωτορεπόρτερ, διαφημιστών, επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες (ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.λπ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το Ν. 2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.
 
Περαιτέρω και προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της περ.στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν. 4172/2013, θεωρείται ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και συνεπώς υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον, βεβαίως, συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του Ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα» (βλέπε ένθετο).
 
Από το παραπάνω έγγραφο, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι μόνο όσα επαγγέλματα κατονομάζονται σε αυτό μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
 
Λοιπές προϋποθέσεις
 
Να θυμίσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με την περίπτωση (στ’) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του νέου ΚΦΕ, για να φορολογηθεί ως μισθωτός κάποιος που έχει εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα πρέπει επιπλέον να απέκτησε αυτό το εισόδημα:
 
«στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α’ έως ε’ του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης».
 
Τι συμπληρώνετε σε Ε3 και Ε1
 
Ο επιτηδευματίας που θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, θα πρέπει:
 
Α. Να τσεκάρει τον κωδικό 591 στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3.
 
Β. Να συμπληρώσει κανονικά όλες τις ενδείξεις του πίνακα ΣΤ’ και Ζ’, στη δεύτερη σελίδα του εντύπου.
 
Γ. Το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα δεν θα ληφθεί υπόψη. Στον κωδικό 348 «Καθαρό εισόδημα περ. στ’ παρ.2 άρθρου 12» θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν μικτό εισόδημα.
 
Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση που κάποιος επιτηδευματίας φορολογηθεί σαν μισθωτός, το φορολογητέο εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδά του, δηλαδή δεν έχει άλλες εκπιπτόμενες δαπάνες.
 
Τέλος το αποτέλεσμα του κωδικού 348 του εντύπου Ε3, μεταφέρεται στους κωδικούς 307- 308 του πίνακα 4 Α, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1.
 
Επιπλέον συμπλήρωση
 
Συμπληρωματικά, ο επιτηδευματίας που φορολογείται ως μισθωτός θα πρέπει να συμπληρώσει και τους κωδικούς 019-020 στα πληροφοριακά στοιχεία του εντύπου Ε1, συμπληρώνοντας εκεί και τους εργοδότες από τους οποίους προέρχεται το εισόδημα, ώστε να ελεγχθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
 
Να σημειώσουμε εδώ ότι στους κωδικούς 019-020 δεν μπορούν να μπουν ΑΦΜ εργοδοτών του εξωτερικού. Στην περίπτωση που όλα τα εισοδήματα ή μέρος αυτών προέρχονται από συνεργασίες με εργοδότες εξωτερικού, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να φορολογηθεί ως μισθωτός.
 
Τα «ελευθέρια επαγγέλματα»
 
Περιπτώσεις αμοιβών που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.
 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: