Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο και πώς θα πληρωθούν οι εκτιμητές που θα καθορίσουν τις αντικειμενικές Ένα ακόμα βήμα για το διορισμό τους

Πόσο και πώς θα πληρωθούν οι εκτιμητές που θα καθορίσουν τις αντικειμενικές
Ένα ακόμα βήμα για το διορισμό τους
29 Δεκ 2017 - 09:04
Picture 0 for Πόσο και πώς θα πληρωθούν οι εκτιμητές που θα καθορίσουν τις αντικειμενικές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Ένα ακόμα βήμα για το διορισμό ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν σχετικές εισηγήσεις για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, πραγματοποιεί η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών δια της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, απευθυνόμενο σε πιστοποιημένους εισηγητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο πιστοποιημένων εισηγητών.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4509 του 2017, ο οποίος δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, ορίζεται πως σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα συστήνεται επταμελής Πρωτοβάθμια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν υπάλληλο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ένα μηχανικό της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, έναν εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, έναν εκπρόσωπο της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν πιστοποιημένο εκτιμητή, εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλη, με τους αναπληρωτές τους. Οι επιτροπές συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετα από πρόταση των αρμόδιων φορέων.

Καθήκον τον εκτιμητών θα είναι να συντάξουν μία ολοκληρωμένη και ταυτόχρονα τεκμηριωμένη εισήγηση των τιμών εκκίνησης - τιμών ζωνών. Η εισήγηση θα βασίζεται σε συγκεκριμένο έγγραφο πρότυπο, που θα είναι διαθέσιμο στους εκτιμητές που θα επιλεγούν μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί

Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί ο διορισμός των εκτιμητών με σχετική υπουργική απόφαση, θα χρειαστούν 20 ημέρες για να υποβάλλουν την εισήγησή τους και την τιμή ζώνης στην πλατφόρμα της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για όλες τις ζώνες των δήμων με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί από τον υπουργείο Οικονομικών.

Η αμοιβή που θα λάβουν

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα που θα τους καταβάλλονται ως αμοιβή, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα λαμβάνουν 50 ευρώ για κάθε ζώνη τιμών ακινήτων, για την οποία θα συντάξουν και θα καταθέσουν την απαιτούμενη εισήγηση τιμής. Η καταβολή της αμοιβής τους πραγματοποιείται μετά την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων που θα τους ανατεθούν.

Στο σύνολό τους οι εκτιμητές που θα επιφορτιστούν με τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, θα απασχολούνται με καθεστώς σύμβασης έργου και όχι εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: