Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Στα 3,5 τρισ. δολ. η αξία των συγχωνεύσεων το 2017 Ώθηση από τρία μεγα-deals τον Δεκέμβριο - Κύμα συμφωνιών και το 2018

Στα 3,5 τρισ. δολ. η αξία των συγχωνεύσεων το 2017

Ώθηση από τρία μεγα-deals τον Δεκέμβριο - Κύμα συμφωνιών και το 2018
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 09:31
 
UPD:12:30
REUTERS/© Rick Wilking
Ο Δεκέμβριος σηματοδοτήθηκε από τρεις συμφωνίες από εταιρείες που έσπευσαν να θωρακιστούν απέναντι στις απειλητικές κινήσεις από online κολοσσούς όπως οι Αmazon, Facebook και Netflix, που εισβάλλουν σε ολοένα και περισσότερους τομείς. 
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr
Χάρη στις τρεις μεγα-συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα, η συνολική δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2017 ξεπέρασε για τέταρτη διαδοχική χρονιά το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων, με τα τραπεζικά στελέχη να αναμένουν ότι το «κύμα» συμφωνιών θα συνεχιστεί και το 2018. Παρ’ όλα αυτά, η αξία των συμφωνιών του 2017 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Ο Δεκέμβριος σηματοδοτήθηκε από τρεις συμφωνίες από εταιρείες που έσπευσαν να θωρακιστούν απέναντι στις απειλητικές κινήσεις από online κολοσσούς όπως οι Αmazon, Facebook και Netflix, που εισβάλλουν σε ολοένα και περισσότερους τομείς. 
Αντιμέτωπη με την προοπτική εισόδου της Amazon στην αγορά του φαρμάκου, η CVS Health -η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ- συμφώνησε στην εξαγορά της εταιρείας ασφαλειών υγείας Aetna, έναντι ποσού 69 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή ο αντίκτυπος της Amazon στον κλάδο λιανικής οδήγησε την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Λόουι της Αυστραλίας να πωλήσει τον όμιλο εμπορικών κέντρων Westfield στη Unibail - Rodamco της Γαλλίας, έναντι 24,7 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η απειλή από Facebook και Netflix ανάγκασε τον Ρούπερτ Μέρντοχ να πωλήσει το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας 21st Century Fox στην Disney, σε μια συμφωνία 66 δισ. δολαρίων.
Η συνολική αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν το 2017 ανήλθε στα 3,5 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016 και υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014, σύμφωνα με τους «FT», που επικαλούνται στοιχεία της Thomson Reuters. Το 2017, όμως, είναι η τέταρτη διαδοχική χρονιά που η συνολική αξία συμφωνιών ξεπερνάει το φράγμα των τριών τρισ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν η πιο ενεργός περιοχή, με εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, έχοντας όμως υποχωρήσει 16% εν συγκρίσει με το 2016. Από την άλλη, ο αριθμός των συμφωνιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν το 2017 ξεπέρασε τις 12.400, αν και οι περισσότερες συμφωνίες είχαν αξία κάτω του ενός δισ. δολαρίων. Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καθώς οι επιχειρήσεις σκέφτονται πώς θα εκμεταλλευτούν όσα θα εξοικονομήσουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως επισημαίνουν ο Στιβ Μπαρόνοφ, πρόεδρος global M&A στην Bank of America, και ο Ίθαν Κλίνγκσμπεργκ της δικηγορικής εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις στο να επιδιώξουν επιθετικές εξαγορές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγαλύτερη συμφωνία του 2017, με την Broadcom να επιδιώκει επιθετική προσφορά 130 δισ. δολαρίων για την ανταγωνίστρια κατασκευάστρια επεξεργαστών Qualcomm. Η Broadcom παρουσίασε τον Μάρτιο σχέδια για απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου της Qualcomm.
Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η δραστηριότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 16%, στα 856,3 δισ. δολάρια και αυτό παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια συμφωνίας στην περιοχή -η προσφορά 143 δισ. δολαρίων από την Kraft Heinz να εξαγοράσει τη Unilever- είχε άδοξο τέλος.
Αλλά και η γερμανική Hochtief και η ιταλική Atlantia συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την εξαγορά του ισπανικού ομίλου διαχείρισης διοδίων και αυτοκινητοδρόμων Abertis, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να υπερβεί τα 38 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου και χρέους.
Η δραστηριότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού άγγιξε τα 911,6 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 11% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Οι κινεζικές επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν στις ξένες εξαγορές, με διασυνοριακές συμφωνίες 140,5 δισ. δολαρίων, αν και το ποσό ήταν κατά 34% κατώτερο του 2016.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: