Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Προεκλογικά παιχνίδια με παροχές και φόρους

Προεκλογικά παιχνίδια με παροχές και φόρους

17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Προεκλογικά παιχνίδια με παροχές και φόρους
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια τουλάχιστον τρίμηνη περίοδο που θα έχει χαρακτηριστικά από το περιβόητο "Τσοβόλα δώστα όλα" εγκαινιάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της από την τρέχουσα εβδομάδα. Η έναρξη της κατάθεσης νομοσχεδίων παροχών με έντονο προεκλογικό άρωμα αλλά κυρίως η πρόσφατη πληρωμή σε δυο συνταξιούχους των αναδρομικών -μετά από την απόφαση επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- συνθέτουν ένα σκηνικό ανοίγματος της κάνουλας των κρατικών ταμείων, όπως άλλωστε είθισται στις περισσότερες ελληνικές προεκλογικές περιόδους. Το τι ακολουθεί, βέβαια, μετά τις εκλογές είναι γνωστό. Όσα έχουν μοιραστεί επιστρέφονται στα κρατικά ταμεία με τη μορφή πρόσθετων μέτρων περικοπής των κρατικών δαπανών ή αύξησης της φορολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει εισέλθει στην κύρια φάση του, όπως δείχνουν οι διαρροές για τις επόμενες κοινοβουλευτικές κινήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο. Εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για δυο από τις σημαντικότερες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους του δημοσίου με ειδικό μισθολόγιο, όπως είναι οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι δικαστικοί.
Στο τοπίο αυτό ήρθε να προστεθεί η καταβολή στις 29 Οκτωβρίου των αναδρομικών δώρων σε δυο συνταξιούχους ΔΕΚΟ οι οποίοι είχαν δικαιωθεί από πρωτοδικείο. Στην υπόθεση αυτή προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα η στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε από τον περασμένο Μάιο και έκρινε ότι δεν πρέπει να κατατεθεί έφεση ενώ συνήθως το δημόσιο εξαντλεί τα ένδικα μέσα καθώς και τον χρόνο εκταμίευσης των ποσών στους συνταξιούχους.
Τα ποσά καταβλήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου και ενώ το θέμα είχε φουντώσει με τον σχηματισμό ουρών από τους συνταξιούχους προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για τη διακοπή της παραγραφής αλλά και την καταβολή των αναδρομικών.
Έμπειροι εργατολόγοι σημειώνουν ότι με τη στάση που τήρησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κυρίως η εκταμίευση των ποσών δημιουργούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις προκειμένου το δημόσιο να βρεθεί στη δυσμενή δημοσιονομικά θέση να καταβάλλει σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015 που μεταφράζεται σε ποσά από 1.000 έως 4.000 ευρώ για την πλειονότητα των συνταξιούχων.
Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, ό,τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει αγωγές. Ήδη για δυο συνταξιούχους τα αναδρομικά, όπως αναφέρθηκε, καταβλήθηκαν και έτσι δημιουργείται το "δεδικασμένο" για να καταβληθούν σε όλους.
Το άλλο πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι αυτό της μείωσης των φόρων. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία καθώς και η μείωση του ΦΠΑ από το 2021. Πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορεί να ψηφιστούν αλλά η εφαρμογή τους θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: