Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Πολλά προβλήματα παρουσιάζει η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Πολλά προβλήματα παρουσιάζει η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ελάχιστη είναι η αποτελεσματικότητα της ρύθμισης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δείχνουν ότι πρόκειται για μια δαιδαλώδη διαδικασία που προκαλεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και στην ουσία δεν λύνει, αλλά περιπλέκει το πρόβλημα.
Μάλιστα είναι τέτοια η ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, ώστε να πηγαίνουν πίσω άλλες υποχρεώσεις (πχ ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης) για να προχωρήσει η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι για την ίδια ρύθμιση μπλέκονται εκτός από το ΚΕΑΟ, τόσο η Εφορία, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα. Έτσι, οι έλεγχοι που γίνονται για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχει δημιουργηθεί είναι τόσο χρονοβόροι, ώστε προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική πορεία της διαδικασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν υποβληθεί στο ΚΕΑΟ για συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.664 αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες. Άλλες 174 αιτήσεις αφορούν διμερείς διαπραγματεύσεις, δηλαδή αφορούν επιχειρήσεις των οποίων το 85% του χρέους και άνω, είναι οφειλή προς τον ΕΦΚΑ. Υπάρχουν ακόμα 515 αιτήσεις που έχουν γίνει από επιχειρήσεις των οποίων το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση είναι σε μικρότερο ποσοστό. Όλες αυτές οι αιτήσεις «τρέχουν ταυτόχρονα» από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, οι οποίες χρειάζονται μόνο για να εντάξουν τα απαραίτητα στοιχεία στο σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο, περίπου μία εβδομάδα. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν άλλες 556 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται προς χρέωση και απλώς παραμένουν στην αναμονή, χωρίς να μπορούν οι εργαζόμενοι να τις προωθήσουν…
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης στη ρύθμιση, υπάρχει έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Επειδή όμως η πορεία υλοποίησης των ρυθμίσεων είναι πάρα πολύ αργή, εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα υπάρξει παράταση και για ένα μέρος ή για το σύνολο της επόμενης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: