Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει … δηλώσεις θα μυρίσει ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει …. δηλώσεις θα μυρίσει

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα μου «μύρισαν» δηλώσεις.

Σύμφωνα με  τις αρχές , που άρχισαν με την πεποίθηση ότι το σύστημα θα αρχίσει να δέχεται δηλώσεις στις αρχές του Μαρτίου, πριν την αλλαγή του χρόνου,  και  κατέληξαν πρόσφατα ότι θα αρχίσουν να στέλνονται προς το τέλος του ίδιου μήνα , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές θα αρχίσουν να στέλνονται από τις 15 Μαρτίου.

Είναι Παρασκευή, μια όμορφη μέρα και έτσι το Σαββατοκύριακο αντί να είσαστε στο Facebook, θα είσαστε στο taxisnet και θα γράφετε στο Facebook τις εντυπώσεις σας από τα νέα έντυπα.

Με ρέγουλο όμως! Μην το ρίξουμε  από την πρώτη μέρα το σύστημα.

Θέλω να δω την πρώτη μέρα που θα ανοίξει το σύστημα πόσες δηλώσεις θα σταλούν!

Πάντως μαζική αποστολή δεν σας βλέπω να κάνετε, αφού σε «παραγωγική λειτουργία», που λένε και τα Δελτία Τύπου της ΑΑΔΕ, θα μπει το σύστημα μόλις αποφασίσει το  δημόσιο να δουλέψει.

Ας ελπίσουμε να μην έχουμε την περσυνή κατάσταση με τις συνεχείς νέες εκκαθαρίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να τρέχουνε και να μην φτάνουνε οι φορολογούμενοι , να τρέχουμε και να μην φτάνουμε και εμείς με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις που έπρεπε να στείλουμε.

Αλήθεια αν ο φορολογούμενος κάνει λάθος πληρώνει πρόστιμο, αν κάνει λάθος το δημόσιο;

·         Βεβαιώσεις αποδοχών.

Τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ ενημερώνει αυτόματα με στοιχεία που αντλεί από τα λογιστήρια   τις δηλώσεις των φορολογούμενων.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν έχουν την υποχρέωση να αποστείλουν στο taxis, βεβαιώσεις για τα εισοδήματα των φορολογούμενων.

Με την απόφαση Α.1009/2019, ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων, αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2018.

Με την συγκεκριμένη ορίζεται πως:

«1. Για το φορολογικό έτος 2018 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου 2019. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ν.Π. και νομικών οντοτήτων. (σ.σ. δηλαδή τα νομικά πρόσωπα, με απλογραφικά βιβλία, θα πρέπει να αποστείλουν τις βεβαιώσεις για τα κέρδη που διανέμουν στους εταίρους τους μέχρι την 29.3.2019, με την προϋπόθεση ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου 2019).

2. Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

3. Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (Ν.4174/2013).».

Υποχρεώσεις από παράταση 

 Οι παρατάσεις στις μέρες μας είναι «φυσικό» φαινόμενο. Αν δεν συμβούν κάτι δεν πάει καλά.

·         Υποχρέωση ηλεκτρονικής δήλωσης Επαγγελματικών Λογαριασμών στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Νέα καταληκτική ημερομηνία, η τρίτη κατά σειρά, δόθηκε για τους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Η παράταση δόθηκε με την Α.1033/23.1.2019 (ΦΕΚ 163/Β’/30.1.2019)  που τροποποίηση την 45231/2017 (ΦΕΚ 1445/Β’) υπουργικής απόφασης “Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.4446/2016 (ΦΕΚ 240/Α’)”».

·         Υποβολή Βιβλίου Αδειών στο ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με τον Ν.4254/2014:

 «3α. Κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο, το οποίο δύναται να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων. Το ειδικό βιβλίο ή οι μηχανογραφημένες σελίδες πρέπει να φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, την ένδειξη «Βιβλίο αδειών» και να περιλαμβάνει τις παρακάτω στήλες: …

β. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ- ΟΑΕΔ - ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με την ονομασία «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του μηνός Ιανουαρίου, στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’) όπως ισχύει….»

Η καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής για το έτος 2019 , άδειες του 2018, παρατάθηκε σύμφωνα με την με αριθ. 2428/Δ1.853/22.1.2019 Υ.Α. (ΦΕΚ 110/Β’/25.1.2019), έως και την 28η Φεβρουαρίου 2019..


Μην ξεχάσετε ακόμη.

ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ

·         Απόδοση φόρου επί των μη διανεμηθέντων κερδών

Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά, τα μη διανεμηθέντα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, κατά περίπτωση, όπως αυτά εμφανίζονται κατά το χρόνο αλλαγής της κατηγορίας βιβλίων, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.
Ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του φορολογικού έτους μέχρι το οποίο τα βιβλία τηρούνταν με τη διπλογραφική μέθοδο.
Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και όταν ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία μετατρέπεται σε προσωπική εταιρεία, με αποτέλεσμα να αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφικά σε απλογραφικά. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλόμενος φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ολοκλήρωση της μετατροπής.
(Σχετ.: Άρθρο 64 παρ. 10 Ν.4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4549/2018 παρ. 13 του άρθρου 115).



Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης  της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 7  Φεβρουαρίου 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια: