Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Προχωρούν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους οι τράπεζες Σήμερα προσφορές για χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων

Προχωρούν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους οι τράπεζες

Σήμερα προσφορές για χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 14:01
 
UPD:14:05
A- A A+
«Άναψαν τις μηχανές» οι τράπεζες σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια. Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές α) για το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς υπό την κωδική ονομασία Nemo και β) για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, της ΕΤΕ με την κωδική ονομασία Symbol.
 Σε ότι αφορά το Nemo αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για 17 καταγγελμένα ναυτιλιακά και επιχειρηματικά δάνεια, που πουλά η Τράπεζα  Πειραιώς . Το ύψος της συνολικής απαίτησης των παραπάνω δανείων ανέρχεται σε 562 εκατ. ευρώ και η καθαρή λογιστική τους αξία στα 232 εκατ. ευρώ. Αναμένονται προσφορές από Davidson, Kempner και Fortress
 Ο διαγωνισμός,  για το πακέτο  Symbol, της Εθνικής βρίσκεται στη δεύτερη φάση  και σε αυτήν συνεχίζουν οι Centerbridge, Elliott, Fortress.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις. ο οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 0,95 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση σε 1,6 δισ. ευρώ.
 Εν τω μεταξύ προχωρά το project Cairo της Eurobank
To χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις καθώς και ενήμερα ύψους 0,5 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί τέλος πως σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση για την κλίμακα επιδότησης της πρώτης κατοικίας.
Το ποσοστό επιδότησης θα ξεκινά από το 15% και θα φτάνει μέχρι και το 50% της μηνιαίας δόσης για τα στεγαστικά και 33% -οριζόντιο- για τα επαγγελματικά δάνεια τα οποία εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.
E.Σακ. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: