Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Πακέτο φοροαπαλλαγών με χρηματοδότηση… ANFAs

Πακέτο φοροαπαλλαγών με χρηματοδότηση… ANFAs

Επιστροφή προκαταβολών φόρου έως και 30% για όσες επιχειρήσεις κάνουν επενδύσεις και αυξημένες αποσβέσεις στην ελληνική πρόταση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs και SMPs.
Επιστροφές προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν επενδύσεις και άλλα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων όπως για παράδειγμα αυξημένες αποσβέσεις προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ANFAs και SMPs. Προβλέπει παράλληλα ένα «μίνι ΕΣΠΑ», στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους θεσμούς, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το συνολικό «πακέτο» φτάνει τα 4 δισ. ευρώ έως και το 2022, εκτιμάται δε ότι μπορεί να προσθέσει από μισή έως και μία μονάδα «έξτρα» ανάπτυξη και έξτρα δημοσιονομικό χώρο από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης των φορολογικών βαρών που έχει εξαγγείλει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά για τις προκαταβολές φόρου, η ελληνική πρόταση προβλέπει επιστροφή σε ποσοστό 20%-30% σε συνάρτηση με την υλοποίηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 5%, στο πλαίσιο «διανομής» του υπερπλεονάσματος, δίνοντας ανάσα ρευστότητας 175 εκατ. ευρώ για 75.000 νομικά πρόσωπα, «πείραμα» το οποίο θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο να επαναλάβει αλλά με πιο στοχευμένη μορφή.
Οι προτάσεις δόθηκαν «μετρημένες» και αιτιολογημένες στους εκπροσώπους των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και «ζυγίζονται» εκ του μακρόθεν. Η απάντησή τους ή τυχόν αντιπρόταση αναμένεται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και αν δεν αλλάξει κάτι, επισήμως το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών στις 16 Μαρτίου. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, απόφαση δεν φαίνεται πριν το Eurogroup του Ιουνίου, καθώς οι θεσμοί φέρονται να θέλουν να εξασφαλίσουν στο ενδιάμεσο μία ακόμα επιτυχημένη αξιολόγηση, την έκτη κατά σειρά.
Στο πακέτο προτάσεων το οποίο υπεβλήθη στους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράλληλα την καθιέρωση «γέφυρας» πλεονασμάτων, αλλά και την εξαίρεση δαπανών της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό από τις μετρήσεις του (κατά πρόγραμμα) πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά για τη «γέφυρα», το υπουργείο Οικονομικών ζητά το μέτρο να έχει εφαρμογή από το 2019, όταν και αναμένεται για μία ακόμα φορά -παρά τις αλλεπάλληλες έξτρα παροχές από δύο κυβερνήσεις- υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν πως με τα τελικά στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2020 θα πιστοποιηθεί πλεόνασμα κοντά στο 3,7%-3,8% του ΑΕΠ, αν και η Fitch πρόσφατα εκτίμησε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: