Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Αναστολή επί της ουσίας των φορολογικών ελέγχων



Του Γιώργου Δαλιάνη,
με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου
Μία από τις δέσμες μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας συγκυρίας είναι και η χορήγηση αναστολών των προθεσμιών που αφορούν τους φορολογικούς ελέγχους. Αυτό έχει μεν σαν αποτέλεσμα το προσωρινό πάγωμα στις τυπικές διαδικασίες και τις προθεσμίες που σχετίζονται με τους φορολογικούς ελέγχους, ωστόσο για τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη οι ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ συνεχίζουν εξ αποστάσεως την επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή των λογιστηρίων των εταιρειών.
Με βάση την από 30.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δόθηκαν οι εξής αναστολές και παρατάσεις:
1. Αναστέλλεται έως τις 30 Απριλίου 2020 η κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου και οριστικών πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013).
2.Αναστέλλεται έως την 31η Μαΐου 2020η προθεσμία για διατύπωση από τον φορολογούμενο απόψεων ή αντιρρήσεων σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου ή προστίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις προθεσμίες σχετικά με πληροφορίες, αντίγραφα βιβλίων και στοιχείων ή άλλα έγγραφα που ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση στο πλαίσιο ελέγχου.
3. Παρατείνονται για 60 ημέρες από την δημοσίευση της ως άνω ΠΝΠ οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής που έχουν λήξει ή λήγουν από την 11η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020. Επίσης, ειδικά οι προθεσμίες για την έκδοση απόφασης επί ενδικοφανούς προσφυγής που δεν έχουν συμπληρωθεί από τις 20 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020, εφόσον έως τις 20 Μαρτίου 2020 δεν έχει εκδοθεί απόφαση, παρατείνονται κατά 60 ημέρες.
4. Παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής της αξίωσης της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου ή προστίμου που λήγουν από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ έως και την 31η Μαΐου 2020 παρατείνονται έως την 31η Ιουλίου 2020.
5. Αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας η επιβολή των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
Τα μέτρα αυτά, όπως είναι λογικό, προσφέρουν μία ανακούφιση κατά το κρίσιμο αυτό διάστημα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανωτέρω ρυθμίσεις από τους φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν κάποιο φορολογικό έλεγχο, ώστε να μην χαθεί κάποια κρίσιμη προθεσμία, μόλις επανέλθει η χώρα σε μία κανονικότητα. 
* O κ. Γιώργος Δαλιάνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & Ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός.
* H κα Νίκη Χατζοπούλου είναι Δικηγόρος LL.M. & Διαμεσολαβήτρια, συνεργάτης της Artion Α.Ε..
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: