Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Αργία Σάββατο 15 Αυγούστου. Ιδιαιτερότητες στην απασχόληση και αμοιβή των εργαζομένων

Φέτος, η αργία 15 Αυγούστου, συμπίπτει με Σάββατο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή της ως προς την απασχόληση και την αμοιβή των εργαζομένων την ημέρα αυτή.
Η 15η Αυγούστου, είναι υποχρεωτική αργία. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την ημέρα αυτή απαγορεύεται, εκτός κι αν ανήκουν σε αυτές που επιτρέπεται να λειτουργούν νόμιμα τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών και τις Κυριακές (κλινικές, ξενοδοχεία, ταβέρνες, ανθοπωλεία, κλπ).

Ποιες περιπτώσεις διακρίνουμε:



1. Μη απασχόληση των εργαζομένων
Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο και πενθήμερο που δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 επειδή έχουν ρεπό, θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον, χωρίς προσαύξηση. Αν δηλαδή λαμβάνουν κανονικά 6 ημερομίσθια (των 6 ωρών και 40 λεπτών) μια συνηθισμένη εβδομάδα, την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει την 15 Αυγούστου, θα πάρουν 7 ημερομίσθια, έστω κι αν δεν εργάστηκαν την ημέρα της αργίας της 15 Αυγούστου. (1643/10-9-87 Έγγ. Υπουργείου Εργασίας)

Οι αμειβόμενοι με μισθό που δεν θα απασχοληθούν  την 15η Αυγούστου 2020, ημέρα Σάββατο, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Επί συστήματος εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιο τους, χωρίς προσαύξηση (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.



2. Νόμιμη απασχόληση των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που δεν αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)
Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ημερομίσθιο. (όχι στο πραγματικό εφόσον αυτό διαφέρει από το νόμιμο)

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, θα πάρουν προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

3. Μη νόμιμη απασχόληση των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)
Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 (παρανόμως), οφείλεται η επιπλέον αμοιβή για την ημέρα αυτή και η προσαύξηση του 75% επί των αντίστοιχων νόμιμων αποδοχών, πέραν των τυχόν διοικητικών κυρώσεων του εργοδότη, για παράβαση των διατάξεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών).

Επισημάνσεις

Στις επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν Κυριακές και αργίες, δεν πρέπει να προγραμματίζεται ρεπό την ημέρα αυτή.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι την ημέρα αυτή έχουν ρεπό, σύμφωνα με το ισχύον σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή από την εφαρμογή κυκλικού συστήματος χορήγησης εβδομαδιαίας ανάπαυσης, δεν δικαιούνται συμπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα.

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ η επιχείρηση νόμιμα παραμένει ανοικτή το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, δεν δικαιούνται  αποδοχές για την ημέρα αυτή.

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Σύμβουλος σε εργασιακά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: