Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το «Εξοικονομώ»

 Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το «Εξοικονομώ»

Άρης Χατζηγεωργίου

A-A+


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε στη μετάθεση των ημερομηνιών του προγράμματος μετά τις σφοδρές επικρίσεις των μηχανικών για τον τρόπο επιλογής ● Προβληματισμός και για τη μεταβίβαση του Εθνικού Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news 

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους που είχαν βρεθεί στα κάγκελα το τελευταίο διάστημα, όπως οι μηχανικοί, δοκιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας ήταν η αιφνιδιαστική ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μετατίθεται κατά 14 ημέρες. Το πρόγραμμα αυτό, που μοιράζει σημαντικούς πόρους για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, επέλεξε ήδη τους ωφελούμενους σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά ο τρόπος επιλογής επικρίθηκε σφόδρα από τους μηχανικούς καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα που δεχόταν τις αιτήσεις τους, έκλεινε ύστερα από ελάχιστα λεπτά αφήνοντας χιλιάδες «στα κρύα του λουτρού».



Καταγγέλθηκε η πιθανή χρήση λογισμικών που εξασφάλιζαν σε ορισμένους την ταχεία καταχώριση στοιχείων ενώ κριτική άσκησε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Ομως η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΝ απέρριψε τις αιτιάσεις και στις 28/12/20 ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήριζε «αστήριχτες τις καταγγελίες» σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα «αποκλείει την πρόσβαση από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές».


Πάντως, στην ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ υπό τον Κώστα Σκρέκα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η διαδικασία μετατίθεται, «προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργείου από το ΤΕΕ». Ως δεύτερος λόγος αναφέρεται η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού». Τις δυσχέρειες που προκαλεί η πανδημία είχε επίσης επικαλεστεί το ΤΕΕ ζητώντας αναβολή του προγράμματος στις 12 Νοεμβρίου και τότε ο κ. Χατζηδάκης είχε αλλάξει μόνο την ημερομηνία των αιτήσεων για την περιοχή της Θεσσαλίας. Με βάση την τελευταία ανακοίνωση:


■ Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις 25.1.2021 αντί για τις 11.1.2021.


■ Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η ημερομηνία πάει στις 27.1.2021 αντί για τις 13.1.2021.


■ Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στις 29.1.2021 αντί για 15.1.2021.


■ Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετατίθεται για την 1η.2.2021 αντί για τις 20.1.2021.


■ Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν πολυκατοικίες θα ξεκινήσει στις 3.2.2021 σε όλη την επικράτεια.


Αν, πάντως, στόχος είναι να εξευμενιστούν οι μηχανικοί που εξεγέρθηκαν και από τη ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί όσο και να αλλάξει η μέθοδος υποβολής των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στα μισά της διαδρομής.


Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τις επιπτώσεις από μια άλλη απόφαση της κυβέρνησης, αυτήν για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το Εθνικό Κτηματολόγιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Το Κτηματολόγιο αντιμετωπίζεται έτσι σαν ένα ψηφιακό έργο αλλά αυτό είναι δύσκολο να ισχύσει καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα για το 63% των συνολικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ιδιοκτησιών, η κτηματογράφηση βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης (40%), της εξέτασης ενστάσεων (16%) και της πρώτης συλλογής δηλώσεων (7%).


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι επίσης δύσκολο να αντιμετωπίσει πλήθος νομοθετικών και ρυθμιστικών θεμάτων χωροταξίας, Δασικών Χαρτών, Πολεοδομίας και ακίνητης περιουσίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώ πολλά έργα κτηματογράφησης έχουν ανατεθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επικαλούμενοι τις παραπάνω δυσκολίες οι αρμόδιοι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για Περιβάλλον-Ενέργεια βουλευτές Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα μιλούν για «επιτελικό μπάχαλο» και ακόμα μια υποβάθμιση των κλάδων μηχανικών και δικηγόρων «εφόσον τεχνική και νομική ύλη αποκόπτεται από τον φυσικό και θεματικό φορέα, το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Δικαιοσύνης, και όλα αντιμετωπίζονται ως βάσεις δεδομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: