Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Πραγματικότητα - Δημοσία διοίκηση, στάνταρ ….1! Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Όσα «Φάουλ» κι αν κάνει το Ελληνικό κράτος, η πραγματικότητα κερδίζει και μάλιστα με διαφορά πολλών …. Τερμάτων


 

Πραγματικότητα -  Δημοσία διοίκηση, στάνταρ ….1!

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Όσα «Φάουλ» κι αν κάνει το Ελληνικό κράτος, η πραγματικότητα κερδίζει και μάλιστα με διαφορά πολλών …. Τερμάτων

Πολλά συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την αποτελεσματικότητα του κράτους στις πυρκαγιές, στις αποζημιώσεις των σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων κλπ. και με το μοίρασμα των χρημάτων και τις υποσχέσεις στην ΔΕΘ μάλλον θα ξεχαστούν όλα.

Η ιστορία έχει απόδειξη ότι στην νομοθέτηση καλά πάμε στην υλοποίηση έχουμε γενικά πρόβλημα.

Βέβαια από όλη αυτή την ιστορία βγήκε και κάτι καλό. Ενόψει της συζήτησης στην βουλή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς του 2020, πήραν τα χρήματα που δεν είχαν πάρει ή κάποιο μέρος τους, για να μην υπάρχουν επιχειρήματα από την μία ή την άλλη πλευρά στην συζήτηση.

Για να δούμε και για τα υπόλοιπα.

Γενικές συνελεύσεις

Στα δικά μας τώρα. Είχαμε αναφερθεί και παλιότερα στην αναγκαιότητα να μετατεθούν οι Γενικές Συνελεύσεις Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ), Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ). Το σκεπτικό ήταν πολύ απλά.

Σύμφωνα με τον νόμο οι Γενικές Συνελεύσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν, μετά την τροποποίηση του νόμου σχετικά με τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων των Α.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του φορολογικού έτους 2020, η τελευταία ημέρα σύγκλησης της Γενική Συνέλευσης είναι η 10η ημέρα του ένατου μήνα από την λήξη του φορολογικού έτους.

Για τις εταιρίες με λήξη του φορολογικού έτους την 31η Δεκεμβρίου 2020, η τελευταία ημέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2021.

Με βάση τα ανωτέρω και λόγω του ότι η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων πραγματοποιείται είκοσι (20) ημέρες πριν από την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, μη υπολογιζόμενης της ημερομηνίας σύγκλησης και της ημερομηνίας κατάθεσης:

α) Οι Γενικές Συνελεύσεις θα πρέπει να συγκληθούν μέχρι 10.9.2021.

β) Η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων και των προσκλήσεων, σε περίπτωση που εμπίπτουν στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να γίνει μέχρι 20.8.2021, με την παραδοχή ότι η Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης σε ημερομηνία προγενέστερη της καταληκτικής, ισχύει το εικοσαήμερο πριν την σύγκληση, μη υπολογιζόμενο σε αυτό της ημέρας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης και της ημερομηνίας δημοσίευσης.

γ) Η κατάθεση στο ΓΕΜΗ του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

Άρα οι μέτοχοι ή οι εταίροι των παραπάνω εταιριών θα έπρεπε να εγκρίνουν οικονομικές καταστάσεις που η υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης έληγε την ίδια ημέρα με την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

Το φάουλ

Όπως είπαμε, είχαμε επισημάνει έγκαιρα,  την αναγκαιότητα της μεταφορά της σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων , όπως έγινε και πέρυσι, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021. (στο τεύχος της Πέμπτης 29 Ιουλίου  2021).

Πράγματι το κράτος προχώρησε, με την γνωστή μέθοδο του δελτίου τύπου, στην παράταση της ημερομηνίας σύγκλησης των Γ.Σ., κατά 50 ημέρες.

Ποιο συγκεκριμένα με δελτίο τύπο η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων του επαγγελματικού κλάδου των φοροτεχνικών, ανακοινώνει ότι προτίθεται να προτείνει την παράταση της προθεσμίας διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων των άρθρων 119 του ν. 4548/2018, 69 του ν. 4072/2012 και 10 του ν. 3190/1955 για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες.

Αντίστοιχα, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα προταθεί να παραταθούν οι σχετικές προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. 

Η παράταση των προθεσμιών προτείνεται προκειμένου οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν, εκτάκτως, στο έργο τους που έχει πρόσκαιρα επιβαρυνθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και λόγω της ταυτόχρονης λήξης των προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων. 

Το φάουλ, λοιπόν, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το δελτίο τύπου εκδόθηκε μία ημέρα μετά (21 Αυγούστου) την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης και δημοσιοποίησης στο ΓΕΜΗ των προσκλήσεων για Γενικές Συνέλευσης (20 Αυγούστου). Έτσι οι εταιρίες δημοσιοποίησαν την πρόσκληση για Γενική Συνέλευση και την επόμενη ημέρα έμαθαν ότι αυτή παρατάθηκε για 50 ημέρες

Νέες ημερομηνίες

Ειδικά όμως η προθεσμία που έληγε 10.9.2021 για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ παρατάθηκε για 50 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 30.10.2021.

Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. παρατείνονται αναλόγως. Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση ή από τους εταίρους.

Οι νέες ημερομηνίες μετά την παράταση έχουν ως εξής:

             Έως την 30η Οκτωβρίου 2021, Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

             Έως την 17η Νοεμβρίου 2021, δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων (Η κατάθεση στο ΓΕΜΗ του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να γίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.)

Πληρωμή φόρου μερισμάτων

Σύμφωνα με τον νόμο η λογιστικοποίηση των μερισμάτων γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έγκριση του από την Γενική Συνέλευση των μετόχων σε περίπτωση Α.Ε.

Το ίδιο ισχύει και για τα εταιρικά κέρδη ΙΚΕ και ΕΠΕ.

Ο φόρος 5% αποδίδεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.

Αν η Γενική Συνέλευση των μετόχων ή των εταίρων συγκληθεί την 10η Σεπτεμβρίου 2021, η απόδοση του φόρου μερισμάτων 5% πρέπει να αποδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Αν το Νομικό Πρόσωπο έχει την μορφή της Ο.Ε., Ε.Ε κ.λπ. με διπλογραφικά βιβλία, ο φόρος παρακρατείτε μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και η δήλωση υποβάλλεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.(31 Οκτωβρίου 2020).

Οι νέες ημερομηνίες μετά την παράταση έχουν ως εξής:

             Λογιστικοποίηση των μερισμάτων ή εταιρικών κερδών μέσα στον μήνα Νοέμβριο 2020

             Πληρωμή φόρου μερισμάτων ΕΠΕ, Α.Ε. και ΙΚΕ έως 31.01.2021

             Πληρωμή φόρου μερισμάτων ΟΕ,ΕΕ κλπ. με διπλογραφικά η δήλωση υποβάλλεται τρεις (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής.(31 Δεκεμβρίου 2021 με καταληκτική ημερομηνία Σεπτεμβρίου).   

Πραγματικότητα – Διοίκηση 1-0 !

Παράταση δηλώσεων.

 Το δεύτερο φάουλ των ημερών είναι αυτό που αφορά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Όπως γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος, το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου, παρέτεινε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2021, με την υποχρέωση μέχρι την 17η  Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση, μετά την 27η Αυγούστου, θα εξοφλήσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι τις 27 Αυγούστου, δεν είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία στην βουλή , παρόλο που οι εργασίες της έχουν αρχίσει από τις 24.8.2021.

Αργά το απόγευμα τις 27.8.2021, δημοσιοποιήθηκε η τροπολογία για την παράταση:

Άρθρο 2

 Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ρυθμίσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2020 - Τροποποίηση της παρ. 64 και αντικατάσταση της παρ. 65 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013

 1. Στην παρ. 64 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Α' 167), τροποποιείται το πρώτο εδάφιο ως προς την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο ως προς την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου σε δόσεις, και η παρ. 64 του άρθρου 72 διαμορφώνεται ως εξής:

 

 «64. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του παρόντος Κώδικα των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τη 17η.9.2021, η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.».

  2. Η παρ. 65 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, περί της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των φυσικών προσώπων και περί της καταβολής του φόρου σε δόσεις, αντικαθίσταται ως εξής:

  «65. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 17η.9.2021, η τρίτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. Εξαιρετικά τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι την 27η.8.2021 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 31η.8.2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).».

  3. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 27η Αυγούστου 2021.

 Συμπερασματικά, λοιπόν, έχουμε:

Φυσικά πρόσωπα:

Ø  Υποβολή δηλώσεων έως στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου  να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ø  Τα μέλη εταιριών με απλογραφικά βιβλία, δηλαδή εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε. , αστικών εταιριών κλπ., καταθέτουν φορολογική δήλωση έως 15 Σεπτεμβρίου και πληρώνουν την πρώτη δόση μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. Τις υπόλοιπες 5 δόσεις τις εξοφλούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Νομικά πρόσωπα:

Ø  Υποβολή δηλώσεων έως στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου  να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών έως 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πραγματικότητα – Διοίκηση 2-0 !

Φτάνει ο χρόνος;

Θα το γράψουμε για μία ακόμη φορά . Ο χρόνος, έτσι όπως εξελίχθηκε η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος taxis, δεν φτάνει για την υποβολή των δηλώσεων. Όχι μόνο αυτό. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν λάθη στην ενημέρωση του συστήματος. Φέτος την τιμητική τους είχαν οι παρακρατούμενοι φόροι, που ακόμη και σήμερα δεν απεικονίζονται, σε ορισμένες περιπτώσεις σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις.

Καληνύχτα και καλή τύχη, που έλεγε και η γνωστή αμερικάνικη ταινία!!! 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου  2021. 

Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων ψηφίστηκε  με το άρθρο 96, στις 2.9.2021. στο νόμο για «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και άλλες επείγουσες διατάξεις», που δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ.

Η διατάξη αναλυτικά  Άρθρο 96

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ρυθμίσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2020 — Τροποποίηση της παρ. 64 και αντικατάσταση της παρ. 65 του άρθρου 72 του v. 4172/2013

1.            Στην παρ. 64 του άρθρου 72 του v. 4172/2013 (Α' 167), ΤρΟΠΟΠΟΙξίΤαΙ το πρώτο εδάφιο ως προς την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο ως προς την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου σε δόσεις, και η παρ. 64 του άρθρου 72 διαμορφώνεται ως εξής: «64. οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του παρόντος Κώδικα των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2021.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τη 17η.9.2Ο21, η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.».

2.            Η παρ. 65 του άρθρου 72 του v. 4172/2013, περί της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των φυσικών προσώπων και περί της καταβολής του φόρου σε δόσεις, αντικαθίσταται ως εξής:

«65. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τη 10η Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 17η.9.2021, η τρίτη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των ΠέψΤξ (5) επόμενων μηνών. Εξαιρετικά τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες ΠΟΙ) τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι την 27η.8.2Ο21 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 31η.8.2Ο21, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).».

3.            Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 27η Αυγούστου 2021.

 

(τέλος τροπολογίας 1045/71)

Αιτιολογική 

Άρθρο 96

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, καθώς και ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις εν λόγω δηλώσεις.

Στόχος : Η διευκόλυνση των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και των λογιστών και των φοροτεχνικών που χειρίζονται την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

 Σχετικά με την παράταση των Γενικών Συνελεύσεων

 Τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»

Μεταξύ άλλων θεμάτων αρμοδιότητας υπ. Υγείας με το άρθρο 8 της τροπολογίας παρατείνεται για το έτος 2021 κατά πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες η προθεσμία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης ανωνύμων εταιρειών, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.

 Αιτιολογική

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παράταση των προθεσμιών διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των άρθρων 119 του ν. 4548/2018, 69 του ν. 4072/2012 και 10 του ν. 3190/1955 για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες, προκειμένου οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν, εκτάκτως, στο έργο τους που έχει πρόσκαιρα επιβαρυνθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και λόγω της ταυτόχρονης λήξης των προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Η προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 8

Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2021

Για το έτος 2021 η προθεσμία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της παρ. 1 του άρθρου 119 του ν. 4548/2018 (Α' 104), του άρθρου 69 του ν. 4072/2012 (Α' 86) και του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 (Α' 91) παρατείνεται για πενήντα (50) ημερολογιακές ημέρες. Προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. παρατείνονται αναλόγως.








Δεν υπάρχουν σχόλια: