Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Εορτές Χριστουγέννων 2021-Νέου Έτους 2022

 


  Άσφαλιστικά άρθραΑσφαλιστικά νομοθεσίαΑΡΘΡΑΓΕΝΙΚΑΕργασιακά άρθραΕργασιακά νομοθεσίαΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σχολιάστε

Εορτές Χριστουγέννων 2021-Νέου Έτους 2022

1.    Εισαγωγή

Την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους έχουμε, φέτος διαφοροποίηση από τα προηγούμενα έτη, λόγω του γεγονότος ότι με τον ν. 4808/2021 εντάχθηκαν στις υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, αλλά με μια παράλειψη, που ελπίζουμε να διορθωθεί, όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια και με την καθιέρωση της 26ης Δεκεμβρίου επίσης στις εξαιρέσιμες.

Δηλαδή για  την καταβολή όμως του ημερομισθίου (σε όσους δεν απασχοληθούν) και της προσαυξήσεως 75% σε όσους απασχοληθούναπαιτείται να ενταχθούν οι δύο αυτές εορτές στο Ν.Δ. 3755/57, στο οποίο αναφέρονται περιοριστικά οι εορτές κατά τις οποίες οφείλονται τα ανωτέρω.

2.    Πίνακας με τις αργίες και επισημάνσεις

Συγκεκριμένα έχουμε τις παρακάτω εορτές:

Α/ΑΗμερομηνία εορτήςΕίδος  αργίαςΗμέρα της εβδομάδαςΠαρατηρήσεις
125η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)ΥποχρεωτικήΣάββατοΑνήκουν στις εξαιρέσιμες εορτές κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που νομίμως λειτουργούν κατά τις Κυριακές και εορτές. Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, διότι, όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 7 του Ν. 1400/83 καταργήθηκαν, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον Δημόσιο τομέα, οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή
2Η Δευτέρα ημέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου)ΥποχρεωτικήΚυριακή
3Πρώτη του Έτους (Πρωτοχρονιά, 1 Ιανουαρίου)ΥποχρεωτικήΣάββατοΑ. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι μεν εξαιρέσιμες εορτές, κατά το άρθρο 60 του Ν. 4808/21. Για την καταβολή όμως του ημερομισθίου (σε όσους δεν απασχοληθούν) και της προσαυξήσεως 75% σε όσους απασχοληθούναπαιτείται να ενταχθούν οι δύο αυτές εορτές στο Ν.Δ. 3755/57, στο οποίο αναφέρονται περιοριστικά οι εορτές κατά τις οποίες οφείλονται τα ανωτέρω. Β. Για τους μισθωτούς του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η 26η Δεκεμβρίου, η Πρώτη του Έτους και τα Θεοφάνεια είναι ημέρες αργίας, σύμφωνα με την από 29-12-80 ΠΝΠ που κυρώθηκε με τον Ν. 1157/81. Το επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου ημερομίσθιο προσωπικό δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αν κατά τις ημέρες αυτές δεν απασχοληθεί για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτόΣε περίπτωση απασχόλησής του κατά τις ημέρες αυτές, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του και προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου.
4Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου)ΥποχρεωτικήΠέμπτη

3.    Τι ισχύει με την αμοιβή για τις υποχρεωτικές αργίες.

3.1. Εισαγωγή

Για τις υποχρεωτικές αργίες, που έχουν ενταχθεί στο ΝΔ 3755/1957, δηλαδή για 25 (Εορτή των Χριστουγέννων) και 26 Δεκεμβρίου,  έχουμε τα εξής:  

REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

Για τις εξαιρέσιμες αυτές εορτές απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που νομίμως λειτουργούν κατά τις Κυριακές και εορτές.

3.2. Πίνακας με τις αργίες, τον τρόπο αμοιβής – Επισημάνσεις

Α/ΑΠΕΡΙΓΡΑΦΉΤρόπος αμοιβήςΑΜΟΙΒΗΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, και της 26ης Δεκεμβρίου, υποχρεούνται να καταβάλουν σε όσους θα εργασθούν:Αμείβονται  με ημερομίσθιοΌσα οι ώρες απασχολήσεώς τους ωρομίσθια (καταβαλλόμενα) και προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου, για όσες ώρες απασχοληθούν 
 Αμείβονται με μηνιαίο μισθόα) Μόνο προσαύξηση 75% επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν, αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας.Ζήτημα καταβολής επί πλέον αμοιβής γεννάται και για τους αμειβομένους με μηνιαίο μισθό, αφού με την 8ωρη εργασία τους των 5 ημερών 20-24 Δεκεμβρίου κάλυψαν και την εργασία του Σαββάτου (25 Δεκεμβρίου Χριστούγεννα), στην οποία όμως δεν αντιστοιχεί ο μηνιαίος μισθός (ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός). Έτσι γεννάται θέμα οφειλής, και στους αμειβομένους με μηνιαίο μισθό και απασχολήθηκαν επί 40 ώρες κατά το πενθήμερο 20-24 Δεκεμβρίου, αμοιβής ίσης με 1/25 του μισθού επί πλέον του μηνιαίου μισθού τους
  β) Προσαύξηση 75% επί του νομίμου ωρομισθίου και τον οφειλόμενο κατά την συγκεκριμένη ημέρα μισθό τους, ίσο με τόσα ωρομίσθια όσες είναι οι ώρες απασχολήσεως, εφ’ όσον πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί Κυριακής αργίας και λειτουργούν εκτάκτως.
 Αμείβονται  με μηνιαίο μισθόΓια την 26η Δεκεμβρίου οι εργοδότες, οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), κατ’ άλλη ημέρα της εβδομάδος που ακολουθεί την Κυριακή 26/12. Οφείλουν προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και χορηγείται για όσες ώρες απασχοληθούν, και αναπληρωματική ανάπαυση κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή 26/12. Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου μισθού, (ακριβέστερα τόσων ωρομισθίων όσες οι ώρες απασχολήσεως), ως αποζημιώσεως για την στέρηση της εβδομαδιαίας αναπαύσεως, γεννάται μόνον όταν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση.
2Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, και της 26ης Δεκεμβρίου, υποχρεούνταιΑμείβονται με ημερομίσθιοΤο σύνηθες ημερομίσθιό τους.Για την 25η Δεκεμβρίου που συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, την συνήθη ημέρα ανάπαυσης επί εφαρμογής του συστήματος πενθημέρου. Έτσι οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται κατά το διάστημα 20 έως 25 Δεκεμβρίου 7 ημερομίσθια, αντί των οφειλόμενων κατά την συνήθη εβδομάδα 6 ημερομισθίωνΓια την  Κυριακή 26 Δεκεμβρίου υποχρεούνται να καταβάλουν μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, κατά την υπ’ αριθμ. 303/61 απόφαση του Αρείου Πάγου, που έχει δεχθεί ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας εορτής οφείλεται και όταν η εορτή αυτή συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.
3Τις παραπάνω αμοιβές δικαιούνται να λάβουν οι μισθωτοί και επί παρανόμου απασχολήσεως, και συγκεκριμένα την μεν αμοιβή τους βάσει των διατάξεων περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, την δε προσαύξηση κατ’ ευθείαν εκ του νόμου (Ν. 435/76, άρθρο 2 παράγρ. 1).

Αναπληρωματική ανάπαυση (εφόσον η απασχόληση διήρκεσε πέρα των 5 ωρών) οφείλεται

  • τόσο στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως κατά Κυριακή και ημέρες αργίας,
  • όσο και στις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές και λειτουργούν νομίμως κατά την Κυριακή και τις αργίες.

Για αυτές τις επιχειρήσεις καταρτίζεται, πρόγραμμα αναπαύσεων, στις οποίες λαμβάνεται υπ’ όψη η απασχόληση για τις Κυριακές (συνεπώς και για την Κυριακή 26/12).

Ως εκ τούτου δεν οφείλεται επί πλέον, εκείνων του προγράμματος, ημέρα αναπαύσεως.

Η προσαύξηση 75% οφείλεται ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί απασχολήσεως των  μισθωτών, κατ’ άρθρ. 2 Ν. 435/76.

Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

Οικονομολόγος -Εργασιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: