Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σταδιακό άνοιγμα του Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων Ε9

Σταδιακό άνοιγμα του Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων Ε9
Αρχικά θα υποβάλουν το Ε9 τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1 και από τις επόμενες ημέρες η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε επόμενα ψηφία
6/12/2011
Σταδιακά θα ανοίγει η ηλεκτρονική «πύλη» του Taxisnet για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9). Αν και η ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε από χθες σε εφαρμογή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι αρχικά θα υποβάλλουν το Ε9 τα φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1 και από τις επόμενες ημέρες η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για τα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε επόμενα ψηφία καθώς και για τα νομικά πρόσωπα.
Οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης της υπηρεσίας TAXISnet. Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 παρέχει τις εξής δυνατότητες:
Επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Την εκτύπωση των δηλώσεων Ε9 που υποβάλλονται καθώς και των περιουσιακών καταστάσεων (για τα φυσικά πρόσωπα).
Γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου στο οικοδομικό τετράγωνο, με χρήση χάρτη.
Διόρθωση
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων και για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009, 2010 και 2011 λήγει στις 22 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή και στην οικογενειακή τους κατάσταση. Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωσή του θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν το «λογαριασμό» του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Πιο συγκεκριμένα υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε9 έχουν:
Όσοι κατά το έτος 2010 απέκτησαν ακίνητα κατά πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας ή κατ' επικαρπία ή ψιλή κυριότητα ή έχουν δικαίωμα οίκησης στα ακίνητα αυτά.
Όσοι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ή 2010 (όσοι πώλησαν ακίνητα ή δώρησαν ακίνητα στα παιδιά τους ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ακινήτων στα παιδιά τους κ.λπ.).
Κάθε φυσικό πρόσωπο που το 2010 είχε μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή είχε απεικονισθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007,2008, 2009 ή 2010, ανεξαρτήτως του εάν υπήρξαν κατά το 2010 μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
Εκκαθαριστικά
Με βάση τις διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να ταχυδρομεί μέσα στις γιορτές τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του 2009 και της έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ θα ακολουθήσει ο «λογαριασμός» για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Αυτό σημαίνει ότι το 2012 εκατομμύρια νοικοκυριά μαζί με το ειδικό τέλος ακινήτων των ετών 2011 και 2012 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, για να εξοφλήσουν έως και 6 φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.
Απορίες & λύσεις
Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Πώς υποβάλλεται το Ε9 σε περίπτωση γάμου;
Σε περίπτωση γάμου ο υπόχρεος-σύζυγος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.
Πώς υποβάλλεται σε περίπτωση διαζυγίου;
Σ' αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τη σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο - σύζυγος» και «μεταβολή σχέσης - διαγραφή - άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.
Πώς θα δηλωθεί ένα ημιτελές ακίνητο;
Στην περίπτωση ανεγειρόμενης οικοδομής που έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός της, ο υπόχρεος οφείλει να αναγράψει όλα τα κτίσματα που ανεγείρονται. Σε περίπτωση που έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τότε αυτά (κτίσματα) αναγράφονται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύσταση, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τα κτίσματα αναγράφονται σε διαφορετικές γραμμές ανά όροφο και η επιφάνεια του οικοπέδου στην ίδια γραμμή με το ισόγειο. Στη στήλη 10 του εντύπου Ε9 θα αναγραφεί ο κωδικός 99 (ημιτελές κτίσμα).
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου σε περίπτωση γάμου ή ενηλικίωσης των τέκνων;
Σε περίπτωση γάμου ο υπόχρεος-σύζυγος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.
Σε περίπτωση τέκνων που ενηλικιώνονται δεν απαιτείται δήλωση στοιχείων ακινήτων μόνο εξ αυτού του λόγου, με τον όρο ότι τα τέκνα δεν έχουν ακίνητα ή δεν μεταβάλλονται τα ακίνητα που έχουν.
Υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου σε περίπτωση θανάτου του κληρονομού- μενου μέσα στη χρήση;
Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), συμπληρώνοντας την ένδειξη «διαγραφή λόγω θανάτου». Στην ίδια δήλωση θα αναγραφούν και τα στοιχεία των λοιπών μελών όπως είχαν δηλωθεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» και «μεταβολή σχέσης - διαγραφή - άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφεί κανένα ακίνητο.
Σε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης - διαγραφή - λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: