Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων
30/3/2012
Επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Άλλα κριτήρια θα είναι το πραγματικά καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή η λεγόμενη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μισθωτών απασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ., δηλαδή ποσά που θα προσδιορίζουν για κάθε επιτηδευματία και ελεύθερο επαγγελματία ένα μίνιμουμ εισόδημα, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Επιπλέον, το ύψος του ελάχιστου ορίου εισοδήματος θα προσαυξάνεται με κριτήρια την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και με βάση τα έτη άσκησης και το είδος της δραστηριότητας. Εφόσον το δηλούμενο εισόδημα του επιτηδευματία είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα «επαγγελματικά τεκμήρια», αυτός θα φορολογείται με βάση το προσδιοριζόμενο από τα «επαγγελματικά τεκμήρια» εισόδημα. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών θα είναι να πάψει να καταγράφεται το φαινόμενο η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων να δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.
Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σήμερα αφορολόγητοι θα πληρώσουν φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: