Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΣΟΚ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ Αδυναμία πληρωμής από 2 εκατ. φορολογουμένους Μετά τις εκλογές περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από 2 έως και 8 «λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ



ΣΟΚ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Αδυναμία πληρωμής από 2 εκατ. φορολογουμένους
Μετά τις εκλογές περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από 2 έως και 8 «λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ
15/6/2012
Τη δημιουργία μιας «νέας γενιάς» οφειλετών του Δημοσίου έχουν αρχίσει να φοβούνται στο υπουργείο Οικο-νομικών, που βλέπουν την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Οι αυξημένες επιβα-ρύνσεις και η οικονομική στενότητα των φορολογουμένων μειώνουν τη δυνατότητα είσπραξης κρατικών εσόδων.
Της Μαρίας Βουργάνα
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι, σύντομα, οι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την εφορία και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων. Ήδη οι οφειλέτες του Δημοσίου υπερβαίνουν το 1.000.000 και οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 45 δισ. ευρώ.
Από το τέλος του 2009 έως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα περίπου είναι και τα νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, είναι η απτή απόδειξη αυτού που ακούγεται πλέον κατά κόρον: ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και διογκώνεται η φοροδιαφυγή.
Ανησυχία
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς εκτιμούν ότι φέτος τα
ληξιπρόθεσμα χρέη θα καταγράψουν νέο άλμα, με δεδομένο ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι τόσο «φουσκωμένα» από τους νέους φόρους (μείωση αφορολόγητου, εισφορά αλληλεγγύης, ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, αλλαγή επί το επαχθέστερον της φορολογικής κλίμακας, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) που πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που θα ξεσπάσει μετά τις εκλογές και θα δηλώσουν άτυπη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Επιπλέον, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν ούτε και τους φόρους ακίνητης περιουσίας της περιόδου 2010-2011, που παρέμειναν επί τόσο καιρό ανείσπρακτοι και θα επιβληθούν τώρα μαζί με τα νέα «χαράτσια» του 2012.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα δεχθούν τα νοικοκυριά είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου. Εκτιμάται δε ότι τουλάχιστον το 20% των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν όλα αυτά τα χαράτσια δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Όπως είναι φυσικό, η ταυτόχρονη επιβολή μεγάλου αριθμού πρόσθετων επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, τις περιουσίες και την κατανάλωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις έχει ως συνέπεια ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) να δηλώνουν πλέον ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις και να κηρύσσουν «στάση πληρωμών» προς την εφορία.
Μάλιστα στους 1.000.000 και πλέον οφειλέτες έρχονται να προστεθούν 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι εφορίες έχουν ήδη λάβει εντολή να τους εντοπίσουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να εισπράξουν τα ποσά από το τέλος ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι εισπράξεις από το «χαράτσι» της ΔΕΗ για το έτος 2011 ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα εάν οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν το τέλος ακινήτων από τους 500.000 ιδιοκτήτες, τότε τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Λογαριασμοί
Μετά τις εκλογές της Κυριακής, περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους από 2 έως και 8 «φορο-λογαριασμούς» συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ. Μόνο οι φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζονται σε 5,1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα «χαράτσια», που πρέπει να καταβληθούν από τον Ιούνιο του 2012 έως το Μάρτιο του 2013, είναι:
Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2011, που θα είναι «φουσκωμένος» λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ, των αυξήσεων κατά 33% έως 70% στα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ και κατοικίες, των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2011, η οποία θα επιβληθεί σε όσους είχαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος για το 2011, το οποίο έχει αυξηθεί από τα 300 στα 400-500 ευρώ και θα επιβληθεί σε όσους άσκησαν το προηγούμενο έτος εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, το οποίο αφορά όσους την 1η Ιανουαρίου 2009 κατείχαν οικόπεδα εντός σχεδίου κι όσους την ίδια ημερομηνία κατείχαν κτίσματα αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον ήταν άγαμοι ή άνω των 200.000 ευρώ εφόσον ήταν έγγαμοι. Μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα επιβληθεί και έκτακτη εισφορά σε όσους την 1 Ιανουαρίου 2009 κατείχαν κτίσματα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών για το 2012, το οποίο θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, θα κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. και θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις.
Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2012 που θα επιβληθεί σε όσους κατείχαν την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
«Στάση πληρωμών»
Η «στάση πληρωμών» που έχουν ατύπως κηρύξει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι και η κύρια αιτία για την οποία τα έσοδα του Δημοσίου ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του 2012, αντί να έχουν αυξηθεί, σημειώνουν δραματική πτώση της τάξεως του 5,79% και σημαντική υστέρηση που φθάνει το 1,47 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, οι ακαθάριστες εισπράξεις του Δημοσίου, δηλαδή τα συνολικά ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από εισπράξεις φόρων και άλλων εσόδων, όπως καταγράφηκαν πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου, περιορίστηκαν στα 19,399 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 από 20,592 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού, τα έσοδα αυτά θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 1,35% στο φετινό πεντάμηνο και να είχαν ανέλθει σε 20,87 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: