Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εντατικοποίηση των ελέγχων της εφορίας και αυστηρές διασταυρώσεις


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση Τύπου

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιάς, ενόψει της αναγκαιότητας της εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη των οφειλών, έχει δώσει εντολή για να προχωρήσει η διασταύρωση:

α) Φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

β) Των 1500 μεγαλύτερων οφειλετών

γ) Λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.

Η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε:
- Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών
- Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό

Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν.4072/2012 86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Κατασχέσεις σε ακίνητα και καταθέσεις του εξωτερικού
Εμβάσματα και ακίνητα στη Βρετανία κι αλλού «καρφώνουν» μεγαλοοφειλέτες. Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε.
12/6/2012
Τους επιχειρηματίες που έχουν ζητήσει την υπαγωγής τους στο άρθρο 99 καθώς και τους 1.500 μεγαλοοφειλέτες που έχουν «φυγαδεύσει» καταθέσεις στο εξωτερικό τα τελευταία δυο έτη, ή απέκτησαν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο βάζει τώρα στο στόχαστρο το Υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς στο πλαίσιο εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη των οφειλών έδωσε εντολή να προχωρήσει η διασταύρωση:

Φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
Των 1500 μεγαλύτερων οφειλετών
Λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.
Η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε:

Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών
Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό
Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν.4072/86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Οι οφειλέτες για να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν νέα προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουνίου να υπαχθούν στη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους.

Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: