Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Σήμα κινδύνου για τα επιδόματα ανεργίας Επιστολή του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη και τους κοινωνικούς εταίρους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου για τα επιδόματα ανεργίας
Σήμα κινδύνου για τα επιδόματα ανεργίας
Επιστολή του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη και τους κοινωνικούς εταίρους
12/6/2012
Του Γιώργου Γάτου
Επιπλέον κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον 410 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί ο ΟΑΕΔ έως το τέλος του 2012 προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά τα επιδόματα ανεργίας (όπου εμφανίζεται έλλειμμα 260 εκατ.) και να βρει πόρους για το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα απασχόλησης 35.000 ανέργων στους ΟΤΑ (καθώς λείπουν 150 εκατ. ευρώ από τις σχετικές πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
Τα ταμειακά «ανοίγματα» που θα εμφανίσει ο ΟΑΕΔ από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο εξαιτίας της παρατεινόμενης ύφεσης και λόγω των μειωμένων εισπράξεων από τις εισφορές του ΙΚΑ. Το παραπάνω γνωστοποίησε ο διοικητής του οργανισμού Ηλ. Κικίλιας με επιστολή του στον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, στον υπουργό Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη καθώς και στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι μετέχουν στη διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία αποκαλύπτει η «Η»:
Στο επτάμηνο Ιουνίου - Δεκεμβρίου οι δαπάνες για τις παροχές ανεργίας, οικογένειας και μητρότητας του ΟΑΕΔ εκτιμώνται ότι θα είναι 1,22 δισ. ευρώ ευρώ ενώ οι εισροές εσόδων, εφόσον το ΙΚΑ αποδίδει 100 εκατ. ευρώ το μήνα και καταβληθεί η υπόλοιπη κρατική επιχορήγηση, θα είναι 920 εκατ. Το ταμειακό έλλειμμα θα φτάσει, έτσι, τα 260 εκατ. με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος μητρότητας (ΔΛΟΕΜ) που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις θα το διεκδικήσουν από τον ΟΑΕΔ και δεν θα το καταβάλλει ο εργοδότης.
Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος απασχόλησης περίπου 35.000 ανέργων σε έργα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ ο ΟΑΕΔ χρειάζεται επιπλέον, από 100 ως 150 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος ενώ επιπλέον πιστώσεις θα χρειαστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε περίπτωση υλοποίησης νέων προγραμμάτων ως «ανάχωμα» στην αυξανόμενη ανεργία. Με την ίδια επιστολή, ο Ηλ. Κικίλιας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την αδυναμία καταβολής των μισθών στους πρώην υπαλλήλους του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας και της εξόφλησης ακόμη και ανειλημμένων, από τον ΟΑΕΔ, υποχρεώσεων των δύο οργανισμών αν δεν ανανεωθεί, μέσα στον επόμενο μήνα (άρα πριν από τις εκλογές) η θητεία της «Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής» η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργική εκκαθάριση των δύο καταργούμενων φορέων.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπογραμμίζει, τέλος, την ευκαιρία που έχει το υπουργείο Εργασίας, ως κεντρικός φορέας άσκησης πολιτικής κοινωνικής προστασίας, να δημιουργήσει «δίχτυ προστασίας» με πραγματικό αντίκρισμα.
Το έλλειμμα του Οργανισμού
260 εκατ. ευρώ χρειάζονται επιπλέον για να πληρωθούν κανονικά τα επιδόματα ανεργίας από το Νοέμβριο και μετά
Εως 150 εκατ. ευρώ απαιτούνται για να «τρέξουν» προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας 35.000 ανέργων στους ΟΤΑ
Απροσδιόριστο είναι το έξτρα ποσό για τα επιδόματα τέκνων (ΔΛΟΕΜ) που εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν από τον ΟΑΕΔ οι αμειβόμενοι με ατομικές συμβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: