Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΣΔΟΕ Φοροπαραβάσεις σε ενεχυροδανειστήρια


ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΕ ΕΠΤΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΣΔΟΕ

Φοροπαραβάσεις σε ενεχυροδανειστήρια

Στα Ιόνια νησιά, τη δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού»
Στα Ιόνια νησιά, τη δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού»
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε επτά στα δέκα ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια εντόπισαν οι έλεγχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στους 222 ελέγχους που έγιναν από την αρχή του έτους στις εν λόγω επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 1.633 παραβάσεις σε 148 παραβάτες.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην εγκύκλιο διαταγή που απέστειλε το ΣΔΟΕ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις για εντατικούς ελέγχους στα ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια αλλά και στους ελέγχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι οδήγησαν στο σχηματισμό οκτώ δικογραφιών και πρόσθεσε ότι το εύρος και τα ποσοστά παραβατικότητας επιβάλλουν συνέχιση των ελέγχων στις επιχειρήσεις, υπάρχουσες και νεο-ιδρυθείσες του συγκεκριμένου κλάδου.
Διαπιστώνεται ότι έχει στηθεί μια φάμπρικα διακίνησης χρυσού και ασημιού με την πλειονότητα των ιδιοκτητών να φοροδιαφεύγουν συστηματικά μη τηρώντας βιβλία, χωρίς να κόβουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος. Μάλιστα ελεγκτές του ΣΔΟΕ άρχισαν ήδη τις δεσμεύσεις τιμαλφών και θυρίδων αλλά και την κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων. Στη Θεσσαλία ελέγχθηκαν έξι ενεχυροδανειστήρια και στα τέσσερα από αυτά βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις.
Στο Νότιο Αιγαίο έγιναν πέντε έλεγχοι και στα πέντε από αυτά βεβαιώθηκαν 120 παραβάσεις απόκρυψης ΦΠΑ και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ανάλογη εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο όπου και στα εννέα ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν υπήρχε πλήθος φορολογικών παραβάσεων, 70 τον αριθμό. Στην Ήπειρο δεσμεύτηκαν 94 είδη τιμαλφών αλλά και θυρίδες, ενώ στα Ιόνια νησιά, τη δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: