Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή


«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή

Νέα μέτωπα στον... πόλεμο για τις Κυριακές. Οι εμποροϋπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 30 του μηνός προκειμένου να μπλοκάρουν τη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ οι έμποροι απορρίπτουν την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των μικρών μαγαζιών όλες τις Κυριακές.

Οι εμποροϋπάλληλοι σε 24ωρη απεργία την τελευταία Κυριακή
Ειδικότερα, χθες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κήρυξε 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Κυριακή, μέρα κατά την οποία πρόσφατα η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου επέτρεψε τη λειτουργία των εμπορικών. Για την ίδια μέρα και στις 10.30 το πρωί η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Ερμού, στο Σύνταγμα.
Στο θέμα, παρενέβη χθες και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Με υπόμνημά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητά να πάρει πίσω το επίμαχο άρθρο.
Ταυτόχρονα καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρέμβει. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το μέτρο όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο της αγοράς, αλλά αντίθετα θα διογκώσει κατά 1,82 δισ. ευρώ το κόστος μισθοδοσίας των επιχειρήσεων. Η Συνομοσπονδία υπολογίζει ότι θα ανέβει στα 8,33 δισ. ευρώ από 6,51 δισ. ευρώ.
Για τις 52 Κυριακές τον χρόνο, οι έμποροι θεωρούν ότι «το υπουργείο άνοιξε το θέμα αψυχολόγητα, σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο».
Πρόταση ΕΣΕΕ
Και η πρόταση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές - εποχιακές αγορές και του εμπορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας, με την ταυτόχρονη ένταξή του στις τουριστικές ζώνες.
Ως γενικός κανόνας του άρθρου 6 του Αγορανομικού Κώδικα, προτείνεται από τη Συνομοσπονδία η λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: