Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Απειλούν μικροκαταθέτες με κατασχέσεις εξπρές


Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012 07:48

Απειλούν μικροκαταθέτες με κατασχέσεις εξπρές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Απειλούν μικροκαταθέτες με κατασχέσεις εξπρές
Καθόλου ευχαριστημένη δεν είναι η τρόικα με τις επιδόσεις μας στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Και επειδή λοιπόν ενδιαφέρεται μόνο για την απονομή δικαιοσύνης, ζητά με έκθεσή της να κατάσχονται και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές οι τραπεζικές καταθέσεις των μικροοφειλετών προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Γράφει:  
Μυρίστηκαν… παραδάκι οι τροϊκανοί μέχρι και σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν χαράτσια και εισφορές. Διότι εισηγούνται ο ελεγκτικός μηχανισμός να στρέψει το ενδιαφέρον του στους περίπου 2,3 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι χρωστούν έως και 3000 ευρώ ο καθένας. Έναν πολλαπλασιασμό έκαναν οι άνθρωποι και υπολόγισαν ότι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η στροφή στους… φουκαράδες αποφασίστηκε διότι ο ελεγκτικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να συλλάβει τους μεγαλοκαρχαρίες. Η έκθεση της τρόικας είναι ένα «μνημόνιο» αποτυχίας για τον ελεγκτικό μηχανισμό. Μας κατηγορούν –κατά πάσα πιθανότατα δικαίως διότι από τη στιγμή που δόθηκε η έκθεση στη δημοσιότητα δεν έχει ανοίξει… ρουθούνι στο υπουργείο Οικονομικών ότι:
-Από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να εισπραχθούν και τα υπόλοιπα πρέπει να διαγραφούν (ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τώρα δικαιώνεται. Όλα και όλα. Αυτός σκέφτηκε πρώτος να χαρίσουμε τα χρέη στους μεγαλοοφειλέτες).
-Η ομάδα που φτιάχτηκε για να ελέγξει την επώνυμη φοροδιαφυγή δεν κάνει τίποτα. Έτσι, της αφαιρούν το αντικείμενο και το μεταφέρουν στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα
- Κανένας από τους στόχους ελέγχων που είχε τεθεί δεν έχει επιτευχθεί.
- Από τους μεγαλοοφειλέτες έχουν εισπραχτεί μόλις …29 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές τους οφειλές είναι πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κατασχέσεις καταθέσεων
Ακόμη και οι κατασχέσεις καταθέσεων που ζητά η τρόικα, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Φαίνεται όμως ότι οι δανειστές μας δεν αρκούνται σε αυτό που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ναι μεν να κατάσχονται χρήματα αλλά να μένει μέσα και ένα υπόλοιπο 1000 ευρώ. Επίσης, φαίνεται ότι δεν τους αρέσει ότι κατάσχεση αποτελεί έσχατο μέτρο το οποίο προϋποθέτει κάποιες διαδικασίες. Θέλουν όλα να γίνονται γρήγορα. Χρωστάς; Την επόμενη ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας να μπαίνει το μεγάλο χέρι της εφορίας και να σηκώνει τα χρήματα από τον λογαριασμό σου.
Το καλύτερο για το τέλος: Μας ζητούν να φτιάξουμε και εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα προασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου. Αστείο δεν είναι; Από τη μία η κυβέρνηση να περνάει νόμους για να προστατέψει τους οφειλέτες από τις παράνομες πρακτικές των εισπρακτικών και από την άλλη να γίνεται… πελάτης τους αναθέτοντας την ενημέρωση των οφειλετών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: