Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Επανέρχεται στο προσκήνιο ο συντελεστής του 35% | Εφημερίδα των συντακτών

Επανέρχεται στο προσκήνιο ο συντελεστής του 35% | Εφημερίδα των συντακτών


Επανέρχεται στο προσκήνιο ο συντελεστής του 35%

Του Μάριου Χριστοδούλου

Επί θύραις βρίσκεται μια νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η τρόικα πιέζει για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης στο 35% από 33% για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή προβλέπει τη φορολόγηση των επιτηδευματιών με 33%. Εντούτοις, η τρόικα με τον Γιάννη Στουρνάρα, στη διάρκεια των επαφών που είχε για την κατάρτιση του νέου φορολογικού, είχαν συμφωνήσει για συντελεστή 35%, τον οποίο και αποδέχθηκαν οι εταίροι κατά την παρουσίαση των διατάξεων του νόμου στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που προηγήθηκε.

Με την ίδια «εικόνα» φορολόγησης των επιτηδευματιών στην Ελλάδα έφυγαν από το Eurogroup και τα στελέχη του ΔΝΤ που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη συνεδρίαση.

Και για τον λόγο αυτόν εξεπλάγησαν αρνητικά όταν είδαν στο βασικό κείμενο του νομοσχεδίου ότι η κλίμακα με την οποία θα φορολογηθεί από το 2013 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και τα κέρδη των επιχειρήσεων νομικής μορφής Ο.Ε. και Ε.Ε. προβλέπει συντελεστή 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

Κάτω από αυτά τα όρια εφαρμόζεται συντελεστής 26% από το πρώτο κιόλας ευρώ εισοδήματος που αποκτά ο επιχειρηματικός κλάδος. Στοιχείο το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανωτέρω αποτελεί η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Στη σελίδα 36 της έκθεσης που ακολούθησε την κατάθεση του φορολογικού αναφέρεται ότι ο ανώτατος συντελεστής στην παραπάνω κλίμακα έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να αυξηθεί στο 35%.

Οι δυο μονάδες διαφορά στον συντελεστή δεν είναι αμελητέες. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση σε περίπου 14.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία δηλώνουν εισοδήματα σε αυτό το ύψος.

Να σημειωθεί ότι το «κούρεμα» του συγκεκριμένου συντελεστή στο 33% αποτελούσε πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία όπως εκ των υστέρων υποστήριξε στην τρόικα η συγκεκριμένη διαφορά έχει εξασφαλιστεί από άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η τρόικα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη, αν και όπως καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ο συντελεστής 35% ανεβάζει τον μέσο συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 30,5% προσεγγίζοντας έτσι και τον μέσο συντελεστή φορολόγησης των Α.Ε. και ΕΠΕ (32,8%). Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ένα ομοιογενές φορολογικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Εφόσον το θέμα δεν θα ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του νέου φορολογικού στη Βουλή, τότε όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν η αύξηση του συντελεστή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει τον Μάρτιο με το νέο φορολογικό και αφού έχει προηγηθεί ο τακτικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

23/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: