Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Έχεις ακίνητο σε Φιλοθέη και Μύκονο; Έκπτωση φόρου…60%

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 09:11

Έχεις ακίνητο σε Φιλοθέη και Μύκονο; Έκπτωση φόρου…60%

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
 Έχεις ακίνητο σε Φιλοθέη και Μύκονο; Έκπτωση φόρου…60%
Ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 250 τετραγωνικών στη Φιλοθέη και εξοχικού 100 τετραγωνικών στη Μύκονο, σηκώθηκε σήμερα το πρωί από το κρεβάτι του με περισσότερη αισιοδοξία για το (προσωπικό) του μέλλον.
Γράφει:  
Κάνοντας πρόχειρους υπολογισμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση του επιφυλάσσει ένα πολύ μεγάλο δώρο για την επόμενη χρονιά. Διότι με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα εφαρμοστεί από  1/1/2014 θα κληθεί να πληρώσει σαφώς λιγότερα.

Φυσικά, το κράτος θα μαζέψει τα έσοδα που χρειάζεται. Και τα έσοδα αυτά θα είναι περισσότερα συγκριτικά με αυτά που προκύπτουν από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ποιος λοιπόν θα καταβάλλει αυτά που θα γλιτώσει ο μεγαλοιδιοκτήτης;
Ο αγρότης για τα κτήματα που καλλιεργεί για να ζήσει, ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και ο κάτοχος οικοπέδου εντός σχεδίου. Αυτή είναι η «φιλοσοφία» του ενιαίου φόρου που προωθεί η κυβέρνηση. Απαλλάσσει τους μεγαλοιδιοκτήτες και «διασπείρει» τους δικούς τους φόρους σε όλους τους Έλληνες.
Συγκεκριμένα: Τι πληρώνει σε ετήσια βάση ο ιδιοκτήτης των δύο πολυτελών ακινήτων; Χαράτσι της ΔΕΗ για τα δύο ακίνητα, και φόρο ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή:
1.       Το ακίνητο στη Φιλοθέη, βαρύνεται με Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ύψους 3910 ευρώ
2.       Το ακίνητο στη Μύκονο, βαρύνεται με χαράτσι 1309 ευρώ
3.       Δεδομένου ότι η αντικειμενική αξία των δύο ακινήτων μπορεί να φτάνει γύρω στα 1,45 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας προκύπτει ετήσια επιβάρυνση 8.900 ευρώ
Άρα τι πληρώνει ο ιδιοκτήτης αυτών των δύο ακινήτων σε ετήσια βάση για τους φόρους κατοχής; Περίπου 14.120 ευρώ. Κι έρχεται το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Για τους υπολογισμούς έχουμε λάβει υπόψη τον φόρο ανά τετραγωνικό ο οποίος με βάση τα 20 κλιμάκια που προβλέπονται θα κυμαίνεται από δύο έως 14 ευρώ. Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση μπορεί να φτάνει και στα 17-18 ευρώ ανά τετραγωνικό καθώς η παλαιότητα αυξάνει τον αρχικό φόρο ανά τετραγωνικό αντί να τον μειώνει ενώ προσαυξήσεις μπορεί να προκύψουν και από τον όροφο ή αν το ακίνητο είναι μονοκατοικία. Με βάση τους συντελεστές που έχουν διαρρεύσει προκύπτει επιβάρυνση 4000 ευρώ για το ακίνητο της Φιλοθέης και 1610 ευρώ για το ακίνητο στη Μύκονο. Δηλαδή, ο τελικός λογαριασμός θα έρθει περίπου 5610 ευρώ. Που 14120 ευρώ, που 5610 ευρώ. Η μείωση φτάνει στο… 60%.
Ασφαλώς αυτοί που θα εξασφαλίσουν τέτοια μείωση φόρου, θα είναι η ισχνή μειοψηφία. Ένα ποσοστό από τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που υπάγονται στον υφιστάμενο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Για τον πολύ κόσμο που έχει ένα διαμέρισμα στο όνομά του, μπορεί να υπάρξει μια μικρή ελάφρυνση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 10-15% στην καλύτερη περίπτωση. Και αυτή όμως η ελάφρυνση θα εξανεμιστεί ή θα μετατραπεί σε επιβάρυνση αν προστεθεί και ο φόρος που αντιστοιχεί στο κτηματάκι του χωριού (για όσους έχουν).
Με αυτό τον μηχανισμό, θα μπορέσει η κυβέρνηση να βγει στην κοινωνία και να υποστηρίξει ότι μειώνει και άλλο την επιβάρυνση για όσους έχουν μόνο ένα ακίνητο στο όνομά τους (σ.σ συγκριτικά φυσικά με το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινή επιβάρυνση δύο ετών και τώρα γίνεται μόνιμος φόρος). Ταυτόχρονα, θα κλείσει το μάτι στους μεγαλοιδιοκτήτες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκεντρώνουν ακίνητα στο όνομά τους χωρίς να φοβούνται τους υψηλούς συντελεστές του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: