Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες

21/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΕΚΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες

9 ερωτήσεις - απαντήσεις.
        
 
9 ερωτήσεις – απαντήσεις

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Στους ρυθμούς των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών κινούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες καθώς στις 2 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων του πρώτου φετινού τριμήνου. Παρά τα αιτήματα από την πλευρά των υπόχρεων για παράταση της προθεσμίας, για το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ποιοι πρέπει να τις υποβάλουν

Συνεπώς, μέχρι τις 2 Ιουνίου, θα πρέπει να υποβληθούν:

• Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών (έσοδα) από όσους φορολογουμένους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).

• Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) από όσους φορολογουμένους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογουμένους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/myf/web/pages/. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις συγκεντρωτικές καταστάσεις συμπληρώνονται όλες οι εισπράξεις και πληρωμές από το πρώτο ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα -με τη μορφή ερωταπαντήσεων- αναλυτικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν το περιεχόμενο των συγκεντρωτικών καταστάσεων, τον τρόπο υποβολής και τις ημερομηνίες. Αναλυτικότερα:

1 Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των καταστάσεων;

Η κατάσταση περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων και συγκεντρωτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε εγγραφή με τιμολόγια περιέχει: ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, Περίοδο που Αφορά, Πλήθος Τιμολογίων, Καθαρή Αξία, ΦΠΑ, ενώ οι εγγραφές λιανικών συναλλαγών και δαπανών είναι παρόμοιες, χωρίς ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου.

2 Θα υπάρχει όριο αξίας πάνω από το οποίο θα ισχύει η υποχρέωση υποβολής;

Ολες οι συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας πρέπει να υποβάλλονται.

3Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;

Η προθεσμία υποβολής για τα έσοδα είναι για όλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, η τελευταία μέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από αυτόν που αφορούν. Τα έξοδα θα πρέπει να υποβληθούν πριν δηλωθούν στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ μιας περιόδου, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Για το 2014 μεταβατικά: Η προθεσμία υποβολής των εσόδων είναι για όλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν από την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν από το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους. Για το 2014 οι συναλλαγές μπορεί να υποβάλλονται είτε στον κάθε μήνα είτε όλες οι συναλλαγές του τριμήνου συγκεντρωτικά στον τελευταίο μήνα του τριμήνου και οι πρώτοι 2 μήνες του τριμήνου κενοί. Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

4 Καταργείται η μέχρι τώρα διαδικασία ετήσιας υποβολής αρχείου συγκεντρωτικών καταστάσεων με τις προδιαγραφές που ίσχυαν έως τώρα;

Παραμένει η υποχρέωση ετήσιας συγκεντρωτικής για τις συναλλαγές του 2013 στο παλαιό σύστημα και με το παλαιό μορφότυπο. Για τις συναλλαγές του 2014 και των επομένων ετών προφανώς καταργείται η ετήσια διαδικασία.

5Ποιοι είναι οι τρόποι υποβολής; Μπορεί να γίνει αυτόματα;

Δίνονται πολλαπλές δυνατότητες (xml upload, web service, φόρμα για χειροκίνητη υποβολή, χρήση αναβαθμισμένου οδηγού ΕΑΦΔΣΣ) ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Οποιος τρόπος και να επιλεγεί για τη διαβίβαση των συναλλαγών, συνιστάται να μπαίνει ο διαχειριστής ή ο εξουσιοδοτημένος λογιστής τακτικά στο σύστημα για να ελέγχει και να τροποποιεί την κατάστασή της ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους.

6 Εάν κάποιος επαγγελματίας ή εταιρεία δεν εκδώσει τιμολόγια για κάποια περίοδο, δηλώνει μηδενική μηνιαία κατάσταση ή δεν υποβάλλει καθόλου;

Δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλει μηδενική δήλωση αν δεν έχει εκδώσει τιμολόγια και δεν έχει λιανικές πωλήσεις. Συνιστάται να ελέγχει στην εφαρμογή αν οι αντισυμβαλλόμενοί του δημιουργήσουν συναλλαγές στον ΑΦΜ του.

7 Με ποιον τρόπο θα υποβάλλονται οι εκπρόθεσμες ή διορθωτικές καταστάσεις;

Το σύστημα επιτρέπει την προσθήκη και τροποποίηση οποιασδήποτε εγγραφής μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους και για 3 μήνες μέσα στο επόμενο. Κυρώσεις επιβάλλονται για εκπρόθεσμες (πέραν των προαναφερθεισών ημερομηνιών) προσθήκες ή τροποποιήσεις στις εγγραφές εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που υποβάλλονται θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, άρα αν υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να τροποποιείται ανάλογα και η κατάσταση φορολογικών στοιχείων.

8 Πώς μπορώ να αποδείξω ότι υπέβαλα εμπρόθεσμα;

Στο «Ιστορικό» της εφαρμογής καταγράφεται με την ανάλογη ένδειξη αναλυτικό ημερολόγιο υποβολών και ενεργειών χρήστη είτε μέσω αρχείου είτε μέσω της ίδιας της εφαρμογής.

9 Πώς μπορώ να εκτυπώσω την κατάσταση μιας περιόδου; Υπάρχει οριστικοποίηση της κατάστασης;

Με είσοδο στην εφαρμογή, επιλογή περιόδου και «Εγκεκριμένων» εγγραφών σε κάθε κατηγορία (έσοδα-έξοδα-λιανικές-δαπάνες) μπορείτε να πάρετε εκτυπώσεις. Η κατάσταση δεν οριστικοποιείται, αλλά τροποποιείται συνεχώς μέχρι να ελαχιστοποιήσετε τις αποκλίσεις με τους αντισυμβαλλόμενους, οπότε οι εκτυπώσεις είναι περιορισμένης χρησιμότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: