Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Φόρος στις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 08:24

Φόρος στις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος

Φόρος στις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος
Φόρο στις εισπράξεις που πραγματοποιούν στην Ελλάδα οι εταιρίες διαδικτυακών στοιχημάτων σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να περιέλθει στα ταμεία του κράτους ένα σημαντικό ποσό από τον τεράστιο τζίρο που «παράγεται» στη χώρα μας από την εξαιρετικά ανεπτυγμένη αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται νομίμως 24 εταιρίες στοιχημάτων, έχοντας εξασφαλίσει σχετικές άδειες, όμως πολλές από αυτές εδρεύουν και φορολογούνται σε χώρες με πολύ χαμηλούς συντελεστές φορολογίας, όπως η Μάλτα, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους φορολογικά έσοδα.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα που μπορεί να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τη φορολόγηση του τζίρου των εταιριών στοιχημάτων οι οποίες λειτουργούν νομίμως στη χώρα μας, μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιούν οι εταιρίες αυτές, από τα ηλεκτρονικά στοιχήματα, φθάνει σε ετήσια βάση τα 6 δισ. ευρώ.
Η προώθηση νομοθεσίας για τη φορολόγηση των εισπράξεων που πραγματοποιούν στην Ελλάδα οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα του νέου Μνημονίου. Εκτιμάται λοιπόν ότι αν το συγκεκριμένο μέτρο νομοθετηθεί και εφαρμοστεί θα λειτουργήσει ως «δημοσιονομικό ισοδύναμο» αντικαθιστώντας άλλα φορολογικά μέτρα του νέου Μνημονίου τα οποία η κυβέρνηση θέλει να αποσύρει, καθώς τα θεωρεί επαχθή για τους πολίτες και αναποτελεσματικά για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ένα από τα μέτρα το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει η φορολόγηση του τζίρου των εταιριών στοιχήματος θεωρείται και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό έχει προς το παρόν ανασταλεί αλλά δεν έχει καταργηθεί, όπως θέλουν πλέον όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Παραμένει ανενεργό και θα πρέπει να έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί με άλλο «ισοδύναμο» το αργότερο μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.
Ένα άλλο από τα επαχθή μέτρα του νέου Μνημονίου, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί από την επιβολή φόρου στις εισπράξεις των εταιριών στοιχηματισμού είναι ακόμη και η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, την οποία κανένα κόμμα συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο στη χώρα μας δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα να επιβάλει.
Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα από την φορολόγηση του τζίρου των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος μπορούν, με την επιλογή του κατάλληλου φορολογικού συντελεστή, να διαμορφωθούν σε ύψος τέτοιο που θα υπερκαλύψει την εκτιμώμενη αποδοτικότητα πολλών άλλων μέτρων του νέου Μνημονίου τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εξεύρεσης ισοδυνάμων μέτρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν άλλα επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται και στην αναβολή της νέας ριζικής αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος, την οποία είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, επισήμως, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτει αυτή τη στιγμή σε προτεραιότητα την προώθηση άλλων μέτρων, τα οποία εκτός από τη φορολόγηση του τζίρου των εταιριών διαδικτυακού στοιχηματισμού, περιλαμβάνουν τη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος και την προώθηση πολλών άλλων δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως το περιουσιολόγιο, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΔΕ κ.λπ..
Στόχος του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει, από την εφαρμογή αυτών των διαρθρωτικών μέτρων, την είσπραξη σημαντικού ύψους πρόσθετων φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό του 2016 και να ισχυροποιήσει την επιχειρηματολογία του απέναντι στους δανειστές σχετικά με την ανάγκη να μην νομοθετηθούν ορισμένα άλλα επαχθή φορολογικά μέτρα του νέου Μνημονίου, αλλά και να μην δρομολογηθούν από τώρα ριζικές ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες λόγω της αυξημένης ανάγκης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για επιπλέον έσοδα, θα απαιτείτο να σχεδιαστούν με σκοπό να προκαλέσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε πάρα πολλούς φορολογούμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: