Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

2+1 φόροι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

2+1 φόροι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης έρχεται καταιγίδα φόρων με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι πληρωμές των φόρων έρχονται σε περίοδο όπου οι φορολογούμενοι έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περαιτέρω συνεπεία των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στον καφέ και στα τσιγάρα.
Στο σύνολο τους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους λόγω των αλλαγών που επήλθαν στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τσουχτερά θα είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος ενώ προ των πυλών βρίσκονται και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αναλυτικότερα:
– Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 2,5 εκατ.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο φόρος που τους αναλογεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και φέτος θα καταβάλουν τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
– Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.
– Στο τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών πρέπει να καταβάλουν 1,1 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: