Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Η σημασία της δήλωσης με επιφύλαξη Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται

Η σημασία της δήλωσης με επιφύλαξη
Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται
09 Ιουλ 2018 - 10:15
Picture 0 for Η σημασία της δήλωσης με επιφύλαξη
Του Γιώργου Λαμπίρη

To δικαίωμα υποβολής δήλωσης με επιφύλαξη, έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και συγκεκριμένα για στοιχεια που σχετίζονται με τη φορολογητέα ύλη. Η υποβολή της δήλωσης με επιφύλαξη, πρέπει να είναι ρητή και αιτιολογημένη, γιατί η γενική και αόριστη δήλωση θεωρείται ανύπαρκτη και δεν λαμβάνεται υπόψη, επομένως είναι αναποτελεσματική.

Η δήλωση με επιφύλαξη μπορεί να πραγματοποιηθεί και αναφορικά με το χαρακτηρισμό της φορολογητέας ύλης, την υπαγωγή της σε άλλη φορολογία, σε άλλη κατηγορία ή σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή καθώς και στις εκπτώσεις του φορολογητέου εισοδήματος.

Δεν αναιρείται το δικαίωμα επιβολής φόρου

Ας σημειωθεί ότι η δήλωση με επιφύλαξη δεν αναιρεί τη βεβαίωση και τη δυνατότητα είσπραξης του αμφισβητούμενου φόρου από την πλευρά του κράτους. Ωστόσο, εάν κάποιο ποσό φόρου έχει καταβληθεί χωρίς να οφείλεται (αχρεωστήτως), τότε θα πρέπει και να επιστραφεί.

Κανονικά η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
Όποιος προβεί σε δήλωση με επιφύλαξη, θα πρέπει να υποβάλλει κανονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ωστόσο πριν την υποβολή της δήλωσης, επιλέγοντας την ενότητα «Δήλωση με επιφύλαξη» στο έντυπο Ε1 στο TAXISnet. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα πρέπει εντός της προθεσμίας που εμφανίζεται κατά τη διαδικασία οριστικής υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά στη ΔΟΥ, προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Για τη υποβολή της δήλωσης με επιφύλαξη θα πρέπει να συνυποβάλλονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προς την αρμόδια ΔΟΥ, είτε για την αποδοχή, είτε για την απόρριψη της επιφύλαξης.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζει ο κάποιος στην αρμόδια ΔΟΥ, εξαρτώνται από τους κωδικούς που έχει συμπληρώσει. Επίσης, ανάλογα με την επιφύλαξη, θα πρέπει να προσκομίζει στοιχεία όπως τη σύμβαση ή το ιδιωτικό συμφωνητικό με την τράπεζα, τη βεβαίωση αποδοχών και ό,τι άλλο έγγραφο έχει στη διάθεσή του, ούτως ώστε να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις αντιρρήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: