Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Έρχεται νομική και ποινική προστασία των φοροελεγκτών

Έρχεται νομική και ποινική προστασία των φοροελεγκτών

11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Έρχεται νομική και ποινική προστασία των φοροελεγκτών
του Σπύρου Δημητρέλη
Δεν θα είναι μόνο ποινικού. Θα είναι και νομικού και αστικού χαρακτήρα η προστασία που θα απολαμβάνουν οι ελεγκτές της εφορίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δηλαδή κατά τον έλεγχο της έκδοσης αποδείξεων στην αγορά. Με μια τοποθέτηση που επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα του capital.gr της 2ας Ιουλίου ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής είπε, μιλώντας πρόσφατα σε επιτροπή της Βουλής, ότι έχει ετοιμάσει πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ελεγκτών το οποίο και έχει παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για κατάθεση στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο διατάξεων που παρέδωσε ο κ. Πιτσιλής στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει ότι το δημόσιο θα αναλαμβάνει το κόστος των νομικών εξόδων στα οποία υποβάλλονται οι ελεγκτές όταν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, τούς υποβάλλονται μηνύσεις και αγωγές από ελεγχόμενους.
Η σχετική πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ γίνεται γνωστή λίγες μόλις ημέρες μετά από περιστατικό ελέγχου γνωστού κέντρου διασκέδασης στη Μύκονο κατά τη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκαν μηνύσεις στους ελεγκτές από την ελεγχόμενη επιχείρηση και οι τελευταίοι κινδύνευσαν να βρεθούν στο αυτόφωρο. Οι μηνύσεις, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υποβάλλονται τις περισσότερες περιπτώσεις σε μια προσπάθεια των ελεγχόμενων να τρομοκρατήσουν και να αποθαρρύνουν τους ελεγκτές από την ολοκλήρωση του ελέγχου και την επιβολή προβλεπόμενων κυρώσεων, όπως για παράδειγμα, της 48ωρης αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας.
Εκτός από τη νομική προστασία των ελεγκτών, το σχέδιο διατάξεων προβλέπει ότι την προστασία τους από φυσικές και λεκτικές επιθέσεις εναντίον τους. Συγκεκριμένα, θα χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι απειλές και σωματικές ύβρεις και επιθέσεις εναντίον ελεγκτών κατά την ώρα άσκησης του καθήκοντός τους, δηλαδή κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Τι σημαίνει ιδιώνυμο; Οι παραβάτες θα οδηγούνται με αυτεπάγγελτες και συνοπτικές διαδικασίες στο αυτόφωρο, θα είναι πολύ ευκολότερη νομικά η προφυλάκισή τους λόγω των επιθέσεων στους ελεγκτές ενώ θα επιβάλλονται στους "επιτιθέμενους” αυστηρότερες ποινές σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.
"Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω και πρέπει να το κάνω και δημόσια, την προσπάθεια που έγινε από τους ελεγκτές κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες”, είπε ο κ. Πιτσιλής. "Το θέμα της προστασίας και της ευθύνης των ελεγκτών από εμάς έχει τελειώσει, με την έννοια ότι εμείς έχουμε καταθέσει ένα πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων και για την ευθύνη τους και για την νομική τους προστασία και για την κάλυψη των εξόδων τους όταν εκτίθενται νομικά, είτε ως εναγόμενοι είτε ως μηνυόμενοι".
Η επικείμενη αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου είναι αποτέλεσμα και των επιθέσεων που έχουν δεχτεί τελευταία οι ελεγκτές. Το πιο πρόσφατο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Καστοριά. Δυο ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πήγαν να ελέγξουν σουβλατζίδικο για έκδοση αποδείξεων. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα τοπικών μέσων, επιτέθηκε σωματικά στους ελεγκτές οι οποίοι προσπάθησαν να προστατευτούν τρέχοντας έξω από το εστιατόριο. Ο ιδιοκτήτης συνέχισε να τους κυνηγά στον δρόμο με πολύ άγριες διαθέσεις. Προσπάθησε να τον σταματήσει διερχόμενος αστυνομικός και το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο μαινόμενος ιδιοκτήτης πέφτοντας στον δρόμο. Μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο φρουρούμενος για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ οι ελεγκτές έκαναν όλη την προβλεπόμενη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις για τις κυρώσεις στην επιχείρηση (πρόστιμα, λουκέτο κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: