Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΙΟΒΕ Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων χωρίς περικοπές

ΙΟΒΕ

Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων χωρίς περικοπές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ12/07/2018 08:00 |
  0  0 Google +0  0  
Ως «ιερό δισκοπότηρο» που κανείς δεν θέλει να πειράξει χαρακτήρισε τις συντάξεις ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων, υποστήριξε ότι εάν δεν υλοποιηθεί το μέτρο, μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, οι παλαιοί και οι νέοι, και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα των νέων συντάξεων σε συνδυασμό με τα κοινωνικά επιδόματα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο Νίκος Βέττας θεωρεί ότι απαιτείται ο εξορθολογισμός - μείωσή τους προς όφελος των νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ, αν και προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή τού 19,8% σε μέσα επίπεδα, επισημαίνει πως το 43,2% της μείωσης προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.  
Για το 2018 το ΙΟΒΕ βλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο επίπεδο του 2%. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, η ζημιά που υπέστησαν η οικονομία και γενικότερα η χώρα ήταν μεγάλη και το βιοτικό επίπεδο, το οποίο πριν από την κρίση προσέγγιζε εκείνο των σκανδιναβικών χωρών, σήμερα προσεγγίζει αυτό των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βέττας ανέφερε πως η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω ύφεσης, ενώ υπογράμμισε πως το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων είναι διατηρήσιμη και συμβατή με μια πορεία συστηματικής και εύρωστης μεγέθυνσης. Είπε εξάλλου πως η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία δεν καταστράφηκε, ούτε όμως μεταρρυθμίστηκε σε επαρκή βαθμό ώστε να έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: