Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Aνοιχτοί λογαριασμοί με την Εφορία για 4.199.379

Aνοιχτοί λογαριασμοί με την Εφορία για 4.199.379

eforia.jpg

ΕφορίαEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τέσσερις μήνες εκτός μνημονίων συμπληρώνει η χώρα και οι παρενέργειες από τη βαριά φορολογία καθρεφτίζονται στις υποχρεώσεις που αφήνουν απλήρωτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τον Οκτώβριο που μας πέρασε οι απλήρωτοι φόροι σημείωσαν νέο άλμα, το οποίο ήταν ιδιαίτερο σημαντικό καθώς άγγιξε το 1 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτού του άλματος είναι οι νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από φόρους που βεβαιώθηκαν στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 να ανέλθουν στα 8,883 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «φέσι» του ενός 1 δισ. τα 507,3 εκατ. ευρώ είναι νέες οφειλές από φόρους στο εισόδημα, τα 173,6 εκατ. είναι από τον ΕΝΦΙΑ, τα 203 εκατ. οφειλές από τον ΦΠΑ, 132 εκατ. ευρώ χρέη από φορολογικά πρόστιμα (κυρίως ΚΒΣ).
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 103,368 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, που ξεπερνάνε τα 80 δισ.
Oσον αφορά τις κατασχέσεις, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 7.000 «καμπάνες» σε οφειλέτες του Δημοσίου. Συνολικά 1.155.649 οφειλέτες βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικές εκτέλεσης, ενώ άλλοι 635.091 κινδυνεύουν. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία διαμορφώνεται σε 4.199.379.
Σημειώνεται ότι τα πιο συνηθισμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλετών είναι τα εξής:
● Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, η κατάσχεση του υπολοίπου τους και η απόδοσή του στο δημόσιο ταμείο. Ισχύει ειδικό ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό ανά φορολογούμενο και μόνο εφόσον τον έχει δηλώσει στο taxisnet.
● Η δέσμευση και κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Η φορολογική διοίκηση αποστέλλει κατασχετήριο για οφειλές του φορολογούμενου στον πελάτη ή ενοικιαστή του δίνοντάς του την εντολή να αποδίδει στο δημόσιο ταμείο το ενοίκιο ή την οφειλή του.
● Η δέσμευση και πώληση με αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: