Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Τροπολογία... ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια και δίνει παράταση σε ενδικοφανείς προσφυγές Πότε εγκρίνεται η αίτηση αναστολής

Τροπολογία... ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια και δίνει παράταση σε ενδικοφανείς προσφυγές
Πότε εγκρίνεται η αίτηση αναστολής
21 Δεκ 2018 - 09:35
Picture 0 for Τροπολογία... ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια και δίνει παράταση σε ενδικοφανείς προσφυγές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Tη δυνατότητα χορήγησης αναστολής έχουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 Όπως ορίζεται στην τροπολογία που προορίζεται προς ψήφιση στην ολομέλεια, σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και βρίσκεται σε εκκρεμότητα, μπορεί να αιτηθεί τη χορήγηση αναστολής πέρα από την προβλεπόμενη προθεσμία των 120 ημερών.

Μέσα από συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια, για φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά με διευθέτηση σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Η λύση αυτή προτείνεται δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει κρίση του ΣτΕ, η οποία δίνει οριστική λύση στο θέμα. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να αποφεύγεται η άσκοπη οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων με φορολογικά έσοδα.

Πότε εγκρίνεται η αίτηση αναστολής

Προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση αναστολής, είναι να την εγκρίνει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, εφόσον διαπιστώσει την ταυτότητα του νομικού ζητήματος που εξετάζεται.

Στην απόφαση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης θα ορίζεται ότι η αναστολή θα ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης της πράξης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εάν η ενδικοφανής προσφυγή υποβληθεί μετά τη δημοσίευση της πράξης του ΣτΕ, τότε η αναστολή της προθεσμίας θα ανατρέχει στην ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: