Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε δημόσιο και ταμεία

Στα σκαριά νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε δημόσιο και ταμεία

ypourgeio-oikonomikon.jpg

Υπουργείο ΟικονομικώνΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Σχέδιο για αύξηση των δόσεων που προβλέπει η πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.
Στόχος της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων, από 12 που είναι σήμερα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Με την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η ΑΑΔΕ, οι συνολικέςνέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο παρουσίασαν αύξηση κατά 996 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Εξ αυτών τα 972 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.
Αναλυτικότερα, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε τον Οκτώβριο σε 4.199.370 έναντι 4.312.395 σημειώνοντας πτώση. 
Στο μεταξύ, ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές από τους πρώτους μήνες του 2019 προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας. Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι το σχήμα αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει από 30 έως και 120 δόσεις.
Η υπουργός Εργασίας μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ υπογράμμισε «Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί είναι ότι θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρξει, λοιπόν, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία», ενώ έκανε λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς. «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζει στο μεταξύ ένα μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα, διευρύνοντας το ισχύον πλαίσιο που πήρε παράταση μέχρι τις 31.12.2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας είναι το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες, που θα αφορά τους πάντες, να είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο του 2019 ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: