Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Το πρόβλημα με τον διαχωρισμό των επαγγελματικών λογαριασμών Ασαφής παραμένει η διαδικασία

Το πρόβλημα με τον διαχωρισμό των επαγγελματικών λογαριασμών
Ασαφής παραμένει η διαδικασία
19 Δεκ 2018 - 09:17
Picture 0 for Το πρόβλημα με τον διαχωρισμό των επαγγελματικών λογαριασμών
Του Γιώργου Λαμπίρη

Συγκεκριμένα κενά εμφανίζει η διαδικασία δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τη δήλωσή τους στο σύστημα Taxis. Το γεγονός επισημαίνει στα Φορολογικά Νέα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Δημήτρης Τσαμόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, δεν υφίσταται ζήτημα, δεδομένου ότι όλοι οι λογαριασμοί θεωρούνται επαγγελματικοί. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια να αντικαταστήσουν τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, με κάποιους άλλους επαγγελματικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες αποκομίζουν κάποιο όφελος από έξοδα, το οποίο είναι μεν μηδαμινό για τους δικαιούχους των λογαριασμών, ωστόσο, για τις τράπεζες το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο».

Τι συμβαίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κύριος Τσαμόπουλος, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ακόμα και το λογαριασμό του ταμιευτηρίου, τον χρησιμοποιούν και ως επαγγελματικό λογαριασμό, εκτός από την εξυπηρέτηση των ατομικών τους αναγκών. «Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο σε αυτούς τους ανθρώπους, να αλλάξουν τη χρήση των συγκεκριμένων λογαριασμών», διευκρινίζει ο φοροτεχνικός.

Στην περίπτωση κοινής χρήσης για επαγγελματικό σκοπό αλλά και για ιδιωτικές συναλλαγές, του ίδιου λογαριασμού, ο ελεύθερος επαγγελματίες ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Να θεωρηθούν οι ατομικές δαπάνες, ως επαγγελματικές, και να μην έχει διαθέσιμα τα απαιτούμενα παραστατικά για να τις δικαιολογήσει.

«Αντίστροφα, φαινόμενο που είναι και πιο συχνό, είναι να διατηρεί κάποιος παράλληλα με τον επαγγελματικό λογαριασμό και έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να καταθέτουν χρήματα κάποιοι από τους πελάτες του δικαιούχου σε αυτό το λογαριασμό. Αυτό το καθεστώς είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει», εξηγεί ο κύριος Τσαμόπουλος.

Αρχικός διαχωρισμός για να δηλώνονται οι συνδεδεμένοι με POS λογαριασμοί

Διευκρινίζει, ότι ο διαχωρισμός των επαγγελματικών λογαριασμών, είχε αρκικά ξεκινήσει, ούτως ώστε να δηλώνονται οι λογαριασμοί οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με POS. Στη συνέχεια όμως, με δεδομένη την ασάφεια που παρουσιάζουν οι διατάξεις, καλούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώσουν κατά την κρίση τους, όποιο λογαριασμό θεωρούν εκείνοι ως επαγγελματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: