Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Μπαράζ προεκλογικών μποναμάδων

Μπαράζ προεκλογικών μποναμάδων

1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Μπαράζ προεκλογικών μποναμάδων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε προεκλογικό οίστρο βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς συνεχίζει το μπαράζ προεκλογικών παροχών σε νέες κατηγορίες φορολογούμενων και νοικοκυριών. Με δυο παρεμβάσεις η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους αγρότες και δίνει πρόσθετο βοήθημα σε ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινούς οικισμούς και νομούς της χώρας.
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δίνεται πρόσθετη αναδρομική επιδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ στα νοικοκυριά  νομών και ορεινών οικισμών της Α’ κλιματικής ζώνης  που έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για αγορές που έκαναν την προηγούμενη χειμερινή σεζόν. Το μέτρο αφορά στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας καθώς και όλους του χαρακτηρισμένους ως ορεινούς οικισμούς. 
Με την απόφαση (ΠΟΛ.1226/2018)  η επιδότηση στην Α΄ Ζώνη διπλασιάζεται από 0,125 ευρώ σε 0,25 ευρώ το λίτρο, σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί πέρυσι και έτσι θα χορηγηθεί πρόσθετο επίδομα που ανέρχεται ακόμη και στα 312,5 ευρώ ανά νοικοκυριό.  Για τις υπόλοιπες περιοχές παραμένει 0,125 ευρώ όπως ίσχυε. 
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά σε μια κίνηση κατευνασμού των αγροτών που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Κατέθεσε διάταξη στη Βουλή με την οποία ορίζεται ειδικό ακατάσχετο όριο ύψους 7.500 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο για τις αγροτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν. 
Η διάταξη έρχεται μόλις μερικές ημέρες πριν την καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών κοινοτικών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών που έχουν γίνει γνωστοί, το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους φορολογούμενους θα αυξηθεί σταδιακά σε συνάρτηση με την πορεία αποπληρωμής ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων.  Σήμερα το ακατάσχετο όριο είναι 1.250 ευρώ και εξετάζεται η λύση της σταδιακής αύξησης του ορίου αυτού εφόσον ο φορολογούμενος  που οφείλει στο δημόσιο αποδεικνύεται συνεπής στη ρύθμιση που έχει πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας έχει μια ρυθμισμένη οφειλή της τάξης των 10.000 ευρώ και έχει ήδη αποπληρώσει το 50%, τότε να αυξάνεται παράλληλα κατά 50% και το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του. Έτσι, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στα 1.875 ευρώ, με μέγιστο ποσό ακατάσχετου ορίου τα 4.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 3,9 εκατ. φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Μάλιστα σε 1,1 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, η κατασχέσεις εισοδημάτων στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοικίων, απαιτήσεων από πελάτες) και η κατάσχεση ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: