Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Χωρίς τροποποίηση ατομικών συμβάσεων οι αλλαγές στους μισθούς, μετά την εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας

Έστω και με καθυστέρηση κάποιων ημερών, η ενημέρωση της Επιστημονικής Ομάδας με την οποία πληροφορηθήκατε για την πρόβλεψη της εγκυκλίου για τον κατώτατο μισθό αποδείχτηκε ακριβής.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 της εγκ. με Αρ. Πρωτ. οικ.7613/395/18-2-2019 προβλέπεται ότι «Κάθε αναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας γενικά στον ελάχιστο μισθό ή στο ελάχιστο ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) νοείται ως αναφορά στον νόμιμο κατώτατο μισθό και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο που καθορίζεται κατά τα ανωτέρω».
Άλλωστε και ο Ν.4093/2012 (αρ.1 περ. 4 τηςυποπαραγράφου ΙΑ. 11) όριζε ότι «κάθε αναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας γενικά στον ελάχιστο μισθό ή στο ελάχιστο ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) νοείται ο νόμιμος νομοθετημένος κατώτατος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο».
Επομένως, κατά την άποψή μας, οι επιχειρήσεις που αμείβουν το προσωπικό με τον κατώτατο μισθό και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας κάνουν αναφορά για αποδοχές σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ δεν υποχρεούνται να μεταβάλλουν τις ατομικές τους συμβάσεις εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι απαραίτητη η υποβολή του εντύπου Ε4 (Πίνακας Αποδοχών εργαζομένων) στην περίπτωση μεταβολής των αποδοχών με τον νέο κατώτατο μισθό μέχρι τις 28/2/2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: