Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 10:02
 
UPD:10:03
A- A A+
Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο; 
Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί οι πληρωμές θα γίνονταν από 5 έως 12 Ιουνίου. Ωστόσο χθες με υπουργική παρατάθηκε έως τις 3 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι και η περίοδος πληρωμής θα παραταθεί κατά λίγες ημέρες. 
Έμαθα ότι ανήκω στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Μπορώ ακόμη να κάνω αίτηση για τα 800 ευρώ ή έχασα την προθεσμία; 
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από καλλιτέχνες, αθλητές αποκλειστικές/ους νοσοκόμους, παραλλήλως απασχολούμενους, ξεναγούς, οικοδόμους και άλλους εργαζομένους των ειδικών κατηγοριών έχει παραταθεί έως τις 4 Ιουνίου. Στόχος είναι και αυτά τα επιδόματα να καταβληθούν έως τα μέσα Ιουνίου. 
Είχα θέσει τους εργαζομένους μου σε αναστολή σύμβασης για ολόκληρο τον Μάιο, αλλά την διέκοψα νωρίτερα, γιατί άνοιξε η επιχείρηση. Πώς θα κάνω τη διόρθωση; 
Από χθες, 1η Ιουνίου, υπάρχει στο σύστημα Εργάνη το σχετικό έντυπο για την ορθή επανάληψη των δηλώσεων από τους εργοδότες. 
Είχε ανακοινωθεί η δυνατότητα αναστολής της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων από την ΑΑΔΕ, ωστόσο στο taxisnet οι οφειλές εμφανίζονται ληξιπρόθεσμες. Τι ισχύει τελικά; 
Υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα, το οποίο θα διορθωθεί. Η αναστολή στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων ισχύει κανονικά. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις δόσεις χωρίς προσαυξήσεις από 31/10 και μετά αφορά μόνο όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κάλδους βάσει ΚΑΔ (κύριους ή δευτερεύοντες). 
Έχω επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία  και έχω εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις οφειλές των μηνών Ιανουαρίου- Μαρτίου, αλλά δεν δεν έγινε η έκπτωση του 25% στον ΦΠΑ στη μορφή του συμψηφισμού. Πώς θα εξασφαλίσω την έκπτωση; 
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ διαβεβαίωσε ότι ο συμψηφισμός του 25% θα γίνει με τις οφειλές του Ιουνίου. 
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και α΄ τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι, με βάση τον προγραμματισμό αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές. Μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου αυτές είναι οι οφειλές Ιουνίου.
Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: