Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ φορολογικές αλλαγές, και δεν είναι μόνο αλλαγές λόγω κορωνοϊού, αλλά και παρεμβάσεις στην φορολογία εισοδήματος και όχι μόνο.
Ήδη ένα νομοσχέδιο  βγήκε σε διαβούλευση για φορολογικά θέματα και θέματα που αφορούν τόσο το εισόδημα , όσο και θέματα ΦΠΑ και Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013 γνωστό και ως Ποινολόγιο).

Τέλος επιτηδεύματος αγροτών.

Πολλοί ρωτούν για την εφαρμογή των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν τις βλέπουν είτε στα εκκαθαριστικά τους, για παράδειγμα τις αλλαγές στις δόσεις εισοδήματος από τρεις διμηνιαίες σε οκτώ μηνιαίες, αλλά και στο τέλος αγροτών που χρεώνεται κανονικά σε όσα εκκαθαριστικά εκδίδονται.

Το έχουμε ξαναγράψει. Για να εφαρμοστεί κάποιο μέτρο που εξαγγέλλεται, πρέπει πρώτα να γίνει νόμος του κράτους. Έτσι συμβαίνει και με το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών. Για να εφαρμοστεί  και  οι αγρότες, στο σύνολο τους, να μην  πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019, πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η σχετική διάταξη, που υπάρχει σαν σχέδιο νόμου που δόθηκε για διαβούλευση.

Αυξημένη πρώτη δόση.

Επιπλέον ενδέχεται πολλοί φορολογούμενοι αλλά και εταιρείες  να πληρώσουν αυξημένη πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2020, γιατί ακόμη δεν θα έχουν γίνει οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί. Πέρα από τους αγρότες, αν καθυστερήσει η ψήφιση του νόμου, αυξημένη πρώτη, και ίσως και δεύτερη, δόση θα έχουν και όλοι όσοι έχουν προκαταβολή για το επόμενο έτος, Πάντως σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τυπώνουν νέες ταυτότητες πληρωμής από το taxisnet, στην  ενότητα της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης, γιατί θα υπάρχουν αλλαγές από τις δόσεις που είναι  αποτυπωμένες πάνω στο εκκαθαριστικό, και επιπλέον περιμένουμε να εφαρμοστεί και η έκπτωση 2% στα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ .

Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020

Οδηγίες για την  άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας έδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την Ε.2101/2.7.2020.

Οι αλλαγές έγιναν με το  άρθρο 32 του Ν.4701/2020 (Α’ 128)

Στην περίπτωση εκούσιας ακινησίας, οι κάτοχοι δύνανται να άρουν την ακινησία αυτή άπαξ εντός του έτους, καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

Επομένως, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Το χρονικό διάστημα  άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτικό και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου κίνησης του οχήματος, εντός του 2020.

Για να ξανακινήσει το όχημα μέσα στο έτος ο φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει τα κανονικά τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη καταβληθεί.

Εάν οι πινακίδες και η άδεια επιστραφούν νωρίτερα  δεν παρέχεται δυνατότητα εκ νέου χρήσης του μέτρου της μερικής άρσης. Εκτός αν πληρωθούν όλα τα τέλη όπως γράψαμε παραπάνω.

Η μη εμπρόθεσμη επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας επισύρει αυτοτελές πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Εφόσον η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του έτους 2020, δεν απαιτείται επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ., υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επομένου έτους (2021).

Για παράδειγμα:

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία.

Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις και υποβάλει σχετικό έγγραφο αίτημα προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις 6 Ιουλίου 2020. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.

Ο μήνας της αίτησης (Ιούλιος) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος, οφείλει να επιστρέψει τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού στην Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου, ήτοι την Τετάρτη 30.9.2020.

Εάν η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας συντελεστεί μετά την προθεσμία αυτή, π.χ. την 1η Οκτωβρίου 2020, επιβάλλεται κατά τα ως άνω αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας δηλ. στην περίπτωσή μας 120 ευρώ Χ 2 = 240 ευρώ.

Συνέπειες επιβολής του αυτοτελούς προστίμου

Εφόσον επιβλήθηκε και καταβλήθηκε το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης επιστροφής ή μη επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας , ο φορολογούμενος:

1. Δεν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2020.

2. Δεν έχει υποχρέωση επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας

Μεταβίβαση οχήματος.

Εάν εντός της χρονικής περιόδου άρσης της ακινησίας οχήματος το όχημα μεταβιβαστεί, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση. Στην περίπτωση αυτή κατά τον υπολογισμό των οφειλόμενων τελών έτους 2020, θα πρέπει να αφαιρείται το ποσό των τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί για τις ανάγκες της μερικής (προσωρινής) άρσης.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020.

Υ.Γ.

Μετά την δημοσίευση του άρθρου έχουμε:

1.       Την κατάθεση στην βουλή νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μέσα στο οποίο υπάρχει και άρθρο για την κατάργηση για το οικονομικό έτος 2019 του Τέλους Επιτηδεύματος των αγροτών.

«Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική έκθεση

Με τις υφιστάμενες διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α' 152) ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας. Επίσης, με την ΑΥΟ - ΠΟΛ. 1167/2.8.11, ορίστηκε ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α' 152) (επιβολή τέλους επιτηδεύματος) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες. Συνεπώς, οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν υποχρεούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος καθώς δεν θεωρούνται επιτηδευματίες. Επιπρόσθετα, κατ' εφαρμογή των ανωτέρω, με την ΠΟΛ 1053/2014 ορίζεται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί λόγω των δυσκολιών που προκλήθηκαν από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 κρίνεται σκόπιμη, για το φορολογικό έτος 2019, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος και των αγροτών κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και των αλιέων της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.



Διάταξη νομοσχεδίου
Άρθρο 8

Αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α'152) προστίθεται εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α' 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α' 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων.».

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΙΔΕΥΜΑΤΟΣ  

2.       Για την διόρθωση των δόσεων στο taxis σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι, μετά τη δημοσίευση την Παρασκευή 17/07/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν.4706/2020, σχετικά με την εφαρμογή της καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων:

1. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από σήμερα (20/7) το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:
- Το ποσό της οφειλής
- Την έκπτωση
- Την ημερομηνία πληρωμής
- Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)

Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

2. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί:

Από αύριο (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ.

Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ.

Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ.

Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.

Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται:
- ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί
- για την τρίτη δόση η διαφορά: 3x112,50€ = 337,50€ - 300 = 37,50€ ευρώ.
- από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή 112,50€ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής:
900 - 2%=882 ευρώ

Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.

3. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί:

Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.

Για την ενσωμάτωση των παραπάνω αλλαγών, δεν θα είναι διαθέσιμες σήμερα, μεταξύ 14:30 - 22:00, οι παρακάτω εφαρμογές του myTAXISnet:
- υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
- αιτήσεων ρυθμίσεων
- προσωποποιημένης πληροφόρησης
- πληρωμής με κάρτα
3.        


Δεν υπάρχουν σχόλια: