Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ενταχθεί λίγο πάνω από 5.600 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ήταν περίπου 52.000 άτομα.
Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις και να πετύχει τον στόχο ένταξης περίπου 700.000 εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας έχει παρατείνει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 15 Οκτωβρίου και όχι ως τις 31 Ιουλίου, όπως ίσχυε με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διευθέτηση του χρόνου μπορεί να γίνει σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και 15νθήμερη βάση.

Εάν η συμμετοχή παραμείνει χαμηλή, δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Βάσει των εισηγήσεων που δέχεται το οικονομικό επιτελείο, δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικά το μοντέλο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη νέων και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, προβληματική φαίνεται πως είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Χθες, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση νέων διευκρινίσεων για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τη β’ φάση της διαδικασίας, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε δώσει και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των επιχειρήσεων στον μηχανισμό Συν-Εργασία, για τον μήνα Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων που έληγε στις 17 Ιουλίου παρατείνεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση όριζε πως η υπεύθυνη δήλωση της Β’ Φάσης, που είναι απαραίτητο βήμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.
Αρχικά, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε πως μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα, η υποβολή της Β’ Φάσης της αίτησης της επιχείρησης θα πραγματοποιούνταν από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, με δεύτερη παράταση όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 17η Ιουλίου και πλέον, με την τρίτη παράταση, όρισε ως τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Βέβαια, μεταθέτοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, μετατίθενται και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού «Συν-Εργασία», υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη με την οποία δηλώνουν:
α. Τις μηνιαίες δηλωθείσες μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του,
β. Tις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά τον μήνα ένταξής του στον Μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και
γ. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και την Τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζόμενου που θα ενταχθεί στον Μηχανισμό.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:
– Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).
– Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα.
– Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Και διευκρινίσεις

Στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι για την υποβολή στο σύστημα «Εργάνη» της Β’ Φάσης της αίτησης οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν:
Α) τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές με πλήρη απασχόληση, δηλαδή τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου για ολόκληρο τον μήνα (ανεξαρτήτως του διαστήματος που εντάσσεται ο εργαζόμενος στον Μηχανισμό), όπως αυτός αποτυπώνεται στον πίνακα προσωπικού-έντυπο Ε4 (χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.). Στην περίπτωση όπου υπάρχουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του ονομαστικού μισθού, αυτές βαρύνουν πλήρως τους εργοδότες.
Β) τις καθαρές αποδοχές, που θα καταβάλλονταν στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό, αν εργαζόταν με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση-εργοδότη, προ φόρων και εισφοράς αλληλεγγύης, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου.
Επισημαίνεται ότι δεν δηλώνονται στο σύστημα οι καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.
Γ) τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό που αφορούν τις μειωμένες ώρες εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αιτήσεις/δηλώσεις ένταξής στον Μηχανισμό σε συνδυασμό με το υποβληθέν έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου. Οι αποδοχές αφορούν καθαρές πληρωτέες αποδοχές προ φόρων και προ παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λπ.

Στην περίπτωση που οι συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας) υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από το κράτος.
Επισημαίνεται ότι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν αναπλήρωση εισοδήματος 100%. Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη δήλωση των χρονικών διαστημάτων ένταξης εργαζομένων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ ΦΑΣΗ) δεν συμπεριλαμβάνονται διαστήματα που οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται από τον εργοδότη όπως για παράδειγμα όταν τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ασθένεια κ.λπ.