Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Άρθρα Επιχειρήσεις εστίασης: Παροχή κεφαλαίου κίνησης (Ανάλυση σε 7 σημεία)

 

Άρθρα

Επιχειρήσεις εστίασης: Παροχή κεφαλαίου κίνησης (Ανάλυση σε 7 σημεία)

19 Απρ 2021

Taxheaven.gr

Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Περιεχόμενα
1) Δικαιούχοι
2) Προϋποθέσεις ένταξης
3) Ποσό και ποσοστό ενίσχυσης
4) Είδος της ενίσχυσης
5) Υποβολή αιτήσεων
6) Χρόνος λήψης της Ενίσχυσης
7) Υποχρεώσεις των Επιχειρήσεων



Η δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης αφορά την χρηματοδότηση της αγοράς πρώτων υλών. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2021-2027» (ΕΠΑνΕΚ)
Πηγή πληροφοριών για την δράση: https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1351 (Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 12/4/2021)

Σημαντική Επισήμανση
Οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις θα οριστικοποιηθούν µε τη δημοσίευση της επίσημης πρόσκλησης. Τα κατωτέρω προκύπτουν από δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

1) Δικαιούχοι

Η δράση αφορά επιχειρήσεις. που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Δηλαδή Επιλέξιμοι θα είναι (*):
 

56 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης
56.10Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης
56.21Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29Άλλες υπηρεσίες εστίασης (*)
56.30Δραστηριότητες παροχής ποτών

(*): Με την επιφύλαξη της οριστικής δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Επισημάνσεις

α) Αφορά όλες τις Επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους) Μικρομεσαίες και Μεγάλες Εστίασης.

β) Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

γ) Εντάσσονται οι Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
[Σχόλιο: Η διατύπωση αυτή φαίνεται ότι αποκλείει τις επιχειρήσεις του άρθρου 39 του Φ.Π.Α «Δύνανται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του φόρου υποκείμενοι, οι οποίοι, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών κατά την έννοια του άρθρου 2, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, αξίας μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ»]

2) Προϋποθέσεις ένταξης

Βασική Προϋπόθεση

Μείωση ετήσιου τζίρου το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. (για τις νέες επιχειρήσεις, δείτε τα επόμενα)
[Σχόλιο: Προφανώς ο τζίρος του έτους 2020, θα γίνει με βάση σχετική «δήλωση», στην πλατφόρμα, αφού δεν θα έχει υποβληθεί η Φορολογική Δήλωση της Χρήσης 2020]

Επισημάνσεις

(α) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

(β) Οι συσταθείσες εντός του 2020 επιχειρήσεις μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

(γ) Επιχειρήσεις εστίασης, που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

3) Ποσό και ποσοστό ενίσχυσης

α) Υπολογισμός του ύψους του ποσού


7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
[Σχόλιο: Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ανάλυσης στο έντυπο Ε3, ανάλογα με τον Κ.Α.Δ.]

Επισημάνσεις

(αα) Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως:
[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας]*365*7%

(αβ) Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

β) Περιορισμοί και Επιστροφή της Ενίσχυσης

(βα) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364
[Σχόλιο: Οι κωδικοί αυτοί δεν αφορούν μόνο την αγορά πρώτων υλών] του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021. Άρα να υποθέσουμε ότι περιλαμβάνονται και τα έξοδα]

(ββ) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την [περίοδο] με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.



Επισήμανση
Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (βα) είτε/και το (ββ) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

4) Είδος της ενίσχυσης

Το Ποσό της Ενίσχυσης είναι «Μη επιστρεπτέο», εκτός της περίπτωσης μη πλήρωσης των όρων (Δείτε ανωτέρω παρ. 3β)
«Ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι τα χρήματα αυτά δε θα τα γυρίσουν πίσω, πάρα μόνο σε περίπτωση που δεν παρουσιάσουν τα τιμολόγια αγοράς»
https://www.taxheaven.gr/news/53747/epidothsh-se-plhttomenes-epixeirhseis-estiashs-ews-7-toy-tziroy-toys-gia-agora-prwtwn-ylwn

Με τον πρόσφατο νόμο 4796/2021, άρθρο 76, ορίζονται τα εξής:

Η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»,

α) δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της,

β) είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης,

γ) δεν δεσμεύεται και. δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα

δ) δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

ε) Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης του παρόντος απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.

5) Υποβολή αιτήσεων

α) Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

β) Η έναρξη θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ε.Ε (Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, σαν δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
«Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμαζόμαστε ώστε στις αρχές Μαΐου να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να μπορούν οι επιχειρήσεις της εστίασης να πάρουν την επιδότηση ίση με το 7% του τζίρου, για την επανεκκίνηση. Θα είμαστε έτοιμοι το αργότερο 10 Μαΐου».
(Α.Γεωργιάδης: Αρχές Μαΐου να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την επιδότηση στην Εστίαση)

γ) Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα είναι η 31-7-2021, προκειμένου να ενταθούν και οι εποχιακές.

6) Χρόνος λήψης της Ενίσχυσης

α) Η Αξιολόγηση θα γίνει Άμεσα

β) Η Καταβολή της επιχορήγησης θα γίνει αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης (δηλαδή θα προεισπραχθεί, πριν γίνουν οι επιδοτούμενες αγορές)

7) Υποχρεώσεις των Επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12- 2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις των επιχειρήσεων και άρα είναι άκρως ωφέλιμη η ένταξη στο μέτρο/ενίσχυση αυτή.

Τέλος ελπίζω ότι θα ξεκαθαριστούν, αρκετά από τα ανωτέρω σημεία/σχόλια, με την δημοσίευση της επίσημης πρόσκλησης της «Δράσης» αυτής.


Taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: