Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Εδώ ο κόσμος καίγεται ….. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Για πρώτη φορά στην ιστορία οι δηλώσεις πήγαν το Σεπτέμβριο, ενώ οι λογιστές είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλείες

 

Εδώ ο κόσμος καίγεται …..

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι δηλώσεις πήγαν το Σεπτέμβριο, ενώ οι λογιστές είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλείες

Καλό φθινόπωρο σε όλους, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι που στηρίζουμε την οικονομία δουλεύοντας χωρίς να διαμαρτυρόμαστε βρισκόμαστε σε αναταραχή και αμέσως εξηγώ γιατί.

Πρέπει να πούμε ότι μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με τον χώρο, δεν έχουμε ξανασυναντήσει τέτοια κατάσταση, ότι και να πεις είναι λίγα.

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις, που με ευθύνη της διοίκησης πήγαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα εμείς οι πιο παλιοί στο επάγγελμα, αναπολούμε τις εποχές που στο τέλος Μαρτίου στα αρχικά μας βήματα και στο τέλος Μαΐου στην συνέχεια, είχαμε τελειώσει με τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και με την εκκαθαριστικές του ΦΠΑ μετά το 1987, μάλιστα φτάνουμε να αναπολούμε τις εποχές αυτές γιατί ξεκουραζόμασταν σαν άνθρωποι τον Αύγουστο.

Τώρα πέρα από τις δηλώσεις έχουμε και μια σειρά άλλων δηλωτικών υποχρεώσεων, είτε αυτές αφορούν φορολογικά θέματα είτε αφορούν εργασιακά – ασφαλιστικά, είτε τέλος πάντων αφορούν άλλες υποχρεώσεις όπως δηλώσεις για τους πυρόπληκτους ή για τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Μπορεί να μην είναι καθαρά δική μας δουλειά η κατάθεση των αιτήσεων , αλλά τελικά την περισσότερη δουλειά την κάνουμε εμείς, με τα στοιχεία που χορηγούμε στους υπεύθυνους. Δουλειά που πολλές φορές είναι και απλήρωτη. Ο λαός το λέει πιο απλά  «Δίχως κέρδος, κέρατα».

Ενισχύσεις Περιφερειών

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να μεταφέρουμε ένα ερώτημα που μας μετέφεραν πληττόμενες επιχειρήσεις. Εκείνα τα χρήματα που έχουν εκκριθεί από τις Περιφέρειες, τι έχουν γίνει;

Πολλές επιχειρήσεις έχουν καταθέσει, μετά την έγκριση της ενίσχυσης,  τα σχετικά έγγραφα πάνω από σχεδόν δυο μήνες και περιμένουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους. Χρήματα που, σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί από «αρμόδια χείλη» στην Περιφέρεια, θα έμπαιναν στους λογαριασμούς του σε είκοσι ημέρες με ένα μήνα. ΝΑ σημειωθεί ότι τα χρήματα υπάρχουν, θεωρητικά.

Μήπως κάποιος από την περιφέρεια πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους. Να θυμίσουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν τα ποσά που ενισχύθηκαν μέχρι το τέλος του 2021. Πως όμως θα προβούν σε δαπάνες για την κάλυψη του ποσού που ενισχύθηκαν, αφού περιμένουν τα χρήματα για να έχουν ρευστότητα;;;;

Δηλώσεις «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Με ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  έδωσε στην δημοσιότητα τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον Σεπτέμβριο (Α’ Φάση), μπορούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, εντός της προθεσμίας αυτής δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α’ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Επιπροσθέτως, για τον Αύγουστο 2021 (Β’ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ)» από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Τέλος, για τον Ιούλιο 2021 (Β΄ Φάση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021:

– για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β’ Φάσης

– για εργαζόμενους που αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ Φάσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν την υποβολή του εντύπου «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Αδειές ειδικού σκοπού

Τις προθεσμίες υποβολής εντύπου Ε11.1 απολογιστικό έντυπο ειδικού σκοπού γνωστοποίησης στοιχείων λήψης άδειας ειδικού σκοπού και συσχετιζόμενης κανονικής άδειας, που αφορούν τον μήνα Αύγουστο του 2021, εδώ στην δημοσιότητα η ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται η δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ε11.1 άδειες ειδικού σκοπού, από 01.09.2021 έως τις 15.09.2021 προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας έως και 31.08.2021.

Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Αυγούστου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Σεπτεμβρίου η οποία θα υποβληθεί κατά το διάστημα από 1.10.2021 έως 15.10.2021

Υποβολή του εντύπου Ε11.1-ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ & ΟΡΘΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ από 01.09.2021 έως 15.09.2021

Μισθωτήρια

Για μία ακόμη φορά δόθηκε παράταση στις δηλώσεις για τα μισθωτήρια όμως για το διάστημα Ιανουάριου-Μάιου. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η διοίκηση (ΑΑΔΕ και Υπουργείο), πρέπει να αφήσουν ελεύθερη την τροποποίηση των μισθωτηρίων που έχουν λήξει και θέλουν διακοπή είτε έχουν τροποποιηθεί σε διάφορα σημεία τους.

Αξίζει να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά, ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να κάνουν τροποποιήσεις στο Ε9 (Δήλωση Ακινήτων), μόνο όταν καταργήθηκαν τα πρόστιμα  των διορθώσεων.

Ας επανέλθουμε όμως στην παράταση που δόθηκε με την απόφαση  Α 1204/27-08-2021 (ΦΕΚ B' 3957/27-08-2021). Σύμφωνα με την απόφαση

         i.            Η προθεσμία για τη δήλωση της λύσης της συμφωνίας μίσθωσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 9 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Δηλαδή σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

       ii.            Μέχρι την ως άνω ημερομηνία παρατείνεται από τη λήξη της και η προθεσμία υποβολής της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», όπως αυτή προβλέπεται στην παρ. 8 του άρθρου 11 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Δηλαδή παρατείνεται η ημερομηνία για  διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους για τους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» όμως μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου, όχι τον Ιούνιο.

     iii.            Μέχρι την ως άνω ημερομηνία παρατείνονται από τη λήξη τους και οι προθεσμίες υποβολής της «Δήλωσης Covid» και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», όπως αυτές προβλέπονται στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 12 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Δηλαδή παρατείνεται

α. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021, οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων της παρ. 1 του άρθρου 11 της παρούσας υποβάλλουν τη «Δήλωση Covid» ή/και τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

β. Για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει «Δήλωση Covid», υποβάλλουν «Δήλωση Covid», από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

γ. Για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020, για τις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων με πολλά ακίνητα, δύναται να υποβάλλεται τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, ώστε οι υπεκμισθωτές να προβούν σε αντιστοίχιση των ακινήτων που υπεκμισθώνουν στον υπομισθωτή με τους αύξοντες αριθμούς των ακινήτων που μισθώνουν από τον εκμισθωτή, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που υποβλήθηκε για την αρχική εκμίσθωση.

δ. Ειδικά για τον μήνα Μάιο 2021, οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων της παρ. 1 του άρθρου 11 της παρούσας υποβάλλουν τη «Δήλωση Covid» ή/και τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2021

Ακόμη

Από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2021 υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και «Δήλωση Covid» τα κάτωθι πρόσωπα:

α) Οι Οργανισμοί Λιμένος που παραχωρούν/υποπαραχωρούν το δικαίωμα χρήσης χώρων εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης σε τρίτους έναντι ανταλλάγματος και

β) Τα πρόσωπα στα οποία καταβάλλεται αποζημίωση λόγω χρήσης των ακινήτων τους, πέραν της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης (εξωσυμβατική χρήση).

Ταμειακές μηχανές

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1171/2021 (ΦΕΚ Β' 3596/06.08.2021), από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινάει η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), δηλαδή  οι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (Φ.Τ.Μ.), ο μηχανισμός «Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.)» και οι Αυτόνομες Δημοσιονομικές Μονάδες Επεξεργασίας (Α.ΔΗ.Μ.Ε.).

Όσοι χρησιμοποιούν Φ.Η.Μ  σταδιακά, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

- να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

- να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,

- να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ διαμορφώνονται ως εξής:

- Από 1.9.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

--βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και

--το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 €.

- Από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:

-- βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και

-- το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 €.

- Από 1.11.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μέσω της καθολικής ένταξης στην πλατφόρμα myDATA και της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επιδιώκουν να απαλλάξουν οριστικά τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών, αρχής γενομένης από το 2021.

 

Οδηγίες λήψης AES Key (Κλειδάριθμου) Ταμειακών & ΕΑΦΔΣΣ από την ΑΑΔΕ

 

Ο κλειδάριθμος (AES key) που απαιτείται για την αποστολή δεδομένων και συγχρονισμό του ρολογιού, μπορεί να δημιουργηθεί κατά την εισαγωγή στη ΑΑΔΕ της μηχανής, είτε από την δήλωση Δ11 που υποβάλει ο μεταπωλητής, είτε από την δήλωση Δ13 που υποβάλει ο λογιστής του πελάτη.

Ο κλειδάριθμος δημιουργείται αυτόματα την ίδια στιγμή της καταχώρησης, όπως περιγράφεται στο επόμενο βήμα. Το site για να λάβουμε τον κλειδάριθμο της σύνδεσης της ταμειακής με την ΑΑΔΕ βρίσκεται στο παρακάτω link: https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php.

 

Οδηγίες προς τους λογιστές για το AES KEY.

1. Μπαίνουμε στη σελίδα: https://www.aade.gr/

2. Επιλέγουμε «Επιχειρήσεις»

3. Επιλέξτε «Φορολογικές υπηρεσίες»

4. Επιλέξτε «ΒΙΒΛΙΑ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

5. Επιλέξτε «Ταμειακές μηχανές»

6. Επιλέξτε «Μπορείτε να προσπελάσετε το Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ»

7. Επιλέξτε «Επιχειρήσεις»

8. Εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης του πελάτη.

9. Επιλέξτε «ΕΑΦΔΣΣ και Ταμειακές»

10.Θα εμφανιστεί ο σειριακός αριθμός της ΦΤΜ και δίπλα το AES KEY.

 

Βέβαια όσο αφορά τόσο την διασύνδεση και αποστολή στοιχείων μέσω ΦΗΜ και η ενημέρωση των MyDATA, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ώστε η υποχρέωση να αρχίζει από 1.1.2022.

Διότι όπως λέει ο λαός «Εδώ ο κόσμος καίγεται και ….. η ΑΑΔΕ χτενίζεται »

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου  2021. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: