Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024 Μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Κωδικοί που προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν


 

Φορολογικές δηλώσεις 2024 Μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Κωδικοί που προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν  

Όπως έχουμε ξανά αναφέρει χρειάζεται προσοχή με τις δηλώσεις γιατί δεν έχουν «στρώσει» ακόμη.

Διαπιστώνονται ορισμένα προβλήματα, που άλλα λύνονται σιγά σιγά και άλλα μας ταλαιπωρούν ακόμη, γιατί φαίνεται ότι πρέπει να ωριμάσουν πρώτα οι συνθήκες και μετά να λυθούν.

Σε σχέση και με όσα αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας λύθηκε το πρόβλημα με την δημοσιοποίηση του εντύπου για την φορολογία των νομικών προσώπων , για την δημοσιοποίηση των αγροτικών ενισχύσεων, την εκτύπωση του εκκαθαριστικού, αλλά δεν λύθηκαν ακόμη  προβλήματα που αφορούν κύρια την ενημέρωση από το κράτος και τις τράπεζες.

Έτσι έχουμε προβλήματα με τα επιδόματα ΚΕΑ, που  δεν «ανέβηκαν» ακόμη (σ.σ. τελικά «ανέβηκαν» ) , με λάθη στους  τόκους καταθέσεων , στα  έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων τα οποία  δεν «ανέβηκαν» ενώ στη βεβαίωση του ΕΦΚΑ υπάρχουν. Ακόμη δεν «ανέβηκαν» στον κωδικό 727-728 του εντύπου Ε1 («η) για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής»),  οι δόσεις επιστρεπτέας προκαταβολής.

Να σημειώσουμε ότι χρειάζεται έλεγχος από τους ελευθέρους επαγγελματίες στην παρακράτηση που εμφανίζει το taxis, γιατί έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην μεταφορά της στο έντυπο.

Τέλος ενώ οι οδηγίες μιλούν για συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται η φιλοξενία για ορισμένες περιπτώσεις , το έντυπο δεν δέχεται ακόμη αυτόν τον τρόπο.

Κωδικοί 801-806

Ποιο συγκεκριμένα ενώ οι οδηγίες αναφέρουν στους παραπάνω κωδικούς ότι:

Συμπληρώνεται ο ΑΦΜ (000000000) για τους διαμένοντες σε σκηνή, ρομά που δεν διαθέτουν διεύθυνση και τους άστεγους, αν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία η δηλώσει δεν ανεβαίνει στο σύστημα.

Μιας και μιλήσαμε γι αυτούς τους κωδικούς, ας δούμε και τις λοιπές ειδικές περιπτώσεις και πως πρέπει αν συμπληρώσουμε το έντυπο.

Οίκοι ευγηρίας

Οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε σωφρονιστικά ιδρύματα καθώς και σε ψυχιατρικές κλινικές, αναγράφουν αντίστοιχα τον ΑΦΜ του ιδρύματος.

Προσφυγές

Για τη δήλωση της κατοικίας προσώπων που διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν εκμισθωθεί από υπεργολάβους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (πχ ΜΚΟ, Δήμοι, κλπ.), δηλαδή πολιτών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία και εντάσσονται σε προγράμματα παροχής προσωρινής στέγασης ή/και οικονομικού βοηθήματος που πραγματοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώνεται η ένδειξη «φιλοξενία» και αναγράφεται στον κωδικό 801 ο ΑΦΜ του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που έχει εκμισθώσει το εκάστοτε διαμέρισμα. Επίσης, στην περίπτωση που οι επωφελούμενοι των ως άνω προγραμμάτων φιλοξενούνται σε Ανοικτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής (containers) συμπληρώνεται η ένδειξη «σκηνίτης».

Φοιτητές - Σπουδαστές

Επισημαίνεται ότι, η ενοικίαση κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν αποτελεί και αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και συνεπώς και η κατοικία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον πίνακα 5 του εντύπου σαν δευτερεύουσα κατοικία.

Κωδικοί για ελεύθερους επαγγελματίες

Από την 1.1.2023 εφαρμόζεται για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, νέος τρόπος φορολόγησης με τον υπολογισμό «τεκμαρτού εισοδήματος».

Σύμφωνα με αυτόν:

              Καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα έως του ποσού των (50.000)€ από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων. (άρθρο 15 ν. 5073/2023)

              Ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας ή αυτοαπασχολούμενος τεκμαίρεται ότι προσφέρει εργασία τουλάχιστον ίσης αξίας και αμοιβής με αυτή του εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό η εργαζομένου που ο ίδιος απασχολεί.

              Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά (10%) μετά την πρώτη εξαετία της επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον (10%) μετά την πάροδο μιας τριετίας και επιπλέον (10%) μετά την πάροδο και δεύτερης τριετίας μετά την πρώτη εξαετία.

              Επιπλέον, τεκμαίρεται ότι το κέρδος του περιλαμβάνει και ένα ποσοστό (10%) επί του εργατικού κόστους, μέχρι του ποσού των (15.000) €.

Νέοι κωδικοί

Για τις ανάγκες του υπολογισμού του νέου τρόπου φορολόγησης και για την καταγραφή αιτημάτων αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού ή εξαιρέσεων, προστέθηκαν νέοι κωδικοί και πίνακες στο έντυπο Ε1

Κωδικοί 045-046: Οι νέοι αυτοί κωδικοί συμπληρώνονται στην περίπτωση που εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ ή εμπίπτετε στην παρ.7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ προκειμένου για την εξαίρεση σας από τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού ποσού εισοδήματος των άρθρων 28Α - 28Δ του ΚΦΕ ή την αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης. Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού μπορείτε να επιλέξετε:

Α) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. β' της παρ. 6 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ; (εξαίρεση για ασφ. διαμεσολαβητές)»

Β) «Εμπίπτετε στις διατάξεις της περ. δ' της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ; (εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς <500 κατοίκους).

Γ) «Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης; (παρ.7 αρθρ.28Α)»Κωδικοί 047-048: Για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να λάβουν την προβλεπόμενη μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. «Εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ και δικαιούστε μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα;»





Εικόνα 1: Επαγγελματίες εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα.

 

Κωδικοί 047-048 : Οι νέοι κωδικοί συμπληρώνονται στην περίπτωση που εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ προκειμένου να λάβετε την προβλεπόμενη κατά το ήμισυ μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος των άρθρων 28Α - 28Δ του ΚΦΕ. Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού μπορείτε να επιλέξετε μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

Α) «Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν τέκνο; (άρθρο πρώτο του ν.1910/1944) (Α' 75)»

Β) «Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;»

Γ) «Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας < 25%;» 

Δ) «Επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων»


Εικόνα 2α: Φορολογούμενους επιθυμούν να λάβουν την προβλεπόμενη μείωση κατά 50%

 

 



Εικόνα 2β: Κατηγορίες φορολογούμενων που επιθυμούν να λάβουν την προβλεπόμενη μείωση κατά 50%

 

Κωδικοί 405-406: Στους νέους αυτούς κωδικούς προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας των άρθρων 28Α -28Δ του ΚΦΕ. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Κωδικοί 407-408 : Στους νέους αυτούς κωδικούς μεταφέρονται από τον κωδ. 665 του πίνακα Η' του Εντύπου Ε3 τα καθαρά (τεκμαρτά) κέρδη των οικοδομικών επιχειρήσεων για τις οποίες με βάση τη μεταβατική διάταξη της παρ.23 του άρθρου 72 του ΚΦΕ εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 2238/1994. Τα εν λόγω κέρδη δεν συμψηφίζονται με τυχόν λογιστικές ζημιές (κωδ 413-414), καθώς και ζημιές προηγούμενων χρήσεων (κωδ 415-416).

Κωδικοί 443-444 : Οι νέοι αυτοί κωδικοί συμπληρώνονται στην περίπτωση αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, για λόγους πέραν αυτών που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ, καθώς ο φορολογούμενος έχει, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου του άρθρου 27 του ΚΦΔ για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού, με την υποβολή εμπρόθεσμα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εκτός από τη συμπλήρωση των υπόψη κωδικών, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 27 του ΚΦΔ (άρθρο 4 παρ. 1 και 2 της Α.1055/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Β'2284).

Και παλιοί κωδικοί

Πέρα από τους νέους κωδικούς υπάρχουν και οι παλαιοί κωδικοί για την μείωση της προκαταβολής κατά 50% για όσους για πρώτη φορά έχουν εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα

Κωδικοί 327-328 : Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν ο ίδιος ή/και η σύζυγός σας/ΜΣΣ υποβάλλετε δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή μειωμένη κατά 50%. Περιορίζεται η προκαταβολή στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ποιοι κωδικοί καταργήθηκαν

Από την 1.1.2023 δεν υπάρχει πλέον η εισφορά αλληλεγγύης που από έκτακτη έγινε μόνιμη, μετά είχε μείνει μόνο για τα εισοδήματα από μισθούς δημοσίων υπάλληλων και συνταξιούχων και σήμερα δεν υπάρχει πλέον.

Η κατάργηση της έφερε και αλλαγές  στο έντυπο. Δεν είναι μόνο η κατάργηση των κωδικών που αφορούν «Ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης άρθρου 43 Α ΚΦΕ που παρακρατήθηκε .. ), αλλά και κωδικοί που διαχώριζαν τα εισοδήματα σε αυτά που είχαν ειδική εισφορά αλληλεγγύης και σε αυτά που απαλλάσσονταν από αυτή.

Συγκεκριμένα καταργήθηκαν οι κωδικοί:

·         Στον Πίνακα 4Α διαγράφηκαν οι γραμμές 11 και 13 του περσινού εντύπου (κωδικοί 333-334 και 349-350) που αφορούσαν στην εισφορά αλληλεγγύης και αναριθμήθηκαν οι υφιστάμενες

·         Στον Πίνακα 4Β διαγράφηκε η γραμμή 5 (κωδικοί 261-262) που αφορούσε στην εισφορά αλληλεγγύης

·         Στον Πίνακα 6 διαγράφηκαν οι γραμμές 4 και 5 (κωδικοί 657-658 και 617-618) του περσινού εντύπου που αφορούσαν εισοδήματα εξαιρούμενα από το φόρο τα οποία υπάγονταν σε εισφορά αλληλεγγύης

Τέλος καταργήθηκαν οι κωδικοί 657-658 ή 617-618 στους οποίους ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου και της ειδικής εισφοράς και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους:

·         Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία αναπήρων 80% και άνω

·          Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης ημεδαπής προέλευσης

·          Αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων - Ασυλιών της Ε.Ε.)

·          Αμοιβές των εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής Συμφωνίας της Τράπεζας)

·          Αποδοχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του (Διατάξεις της Σύμβασης για τα προνόμια και Ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών.)

·          Μισθοί και εν γένει αποδοχές των υπάλληλων του ΝΑΤΟ

·          Επίδομα ιατρών ειδικότητας αναισθησιολογίας νοσοκομείων (άρθρο 32 του ν.4816/2021)

·          Επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5)

·          Οικονομική ενίσχυση αναδοχής (άρθρο 12 ν. 4538/2018)

·          Εκλογική αποζημίωση (παρ. 3 του άρθρου 108 του Π.Δ. 26/2012, Α' 57)

·          Ανταποδοτικές υποτροφίες της παρ. 2 του άρθρου 283 του ν. 4957/2022 για την παροχή ερευνητικού, επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού υποστηρικτικού έργου των δραστηριοτήτων των ΑΕΙ.

·          Επιδοτήσεις εργαζομένων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρώτο ένσημο» (άρθρο 103 του ν. 4941/2022)

·          Επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής (άρθρο 64, ν. 4756/2020).

·          Μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες του άρθρου 95 του ν. 4714/2020.

·          Παροχές που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) (αρ.67 ν. 4756/2020).

·          Αποζημίωση πιστοποιημένων επαγγελματιών που συμπράττουν στην απονομή συνταξιοδοτικών παροχών του e-ΕΦΚΑ [άρθρο 255 του ν. 4798/2021 και υπ. αρ. 67154/13-09-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 4245)]

·          Αμοιβές ιδιωτών ιατρών με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών που συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία της παρ.1 του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ (άρθρο 1 ν. 4690/2020)

·          Μερίσματα από ναυλομεσιτικές εταιρείες της παρ. 5 του άρθρου 43 του ν. 4111/2013 (Α' 18) καθώς και οι έκτακτες αμοιβές και τα ποσοστά (bonus) που οι εταιρείες αυτές διανέμουν σε μέλη Δ.Σ. ή σε διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους τους. Στον ίδιο κωδικό αναγράφονται και οι έκτακτες αμοιβές και τα ποσοστά (bonus) που οι εταιρείες του άρθρου 25 του ν.27/1975, που ασχολούνται με την διαχείριση πλοίων και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, διανέμουν σε μέλη Δ.Σ. ή σε διευθυντές, στελέχη και υπαλλήλους τους

·          Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

·          Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ., ν. 4551/2018, Α'116, άρθρο 21 ν. 4832/2021, Α' 172)

·          Αγροτικές ενισχύσεις που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ατομικές επιχειρήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (άρθρο 61 του ν. 4919/2022).

·          Έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στους μη ασκούντες επιχειρηματική/ αγροτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19

·          Έκτακτες αμοιβές αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19

·          Έκτακτες αμοιβές, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19

·          Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που με βάση τις ΣΑΔΦ έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα παρακράτηση φόρου με χαμηλότερο συντελεστή από αυτόν που προβλέπεται στον ΚΦΕ

·          Εισόδημα από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών βάσει της παρ.6 άρθρου 71Β ΚΦΕ

·          Απαλλασσόμενο από το φόρο εισόδημα από μισθωτή εργασία κατ' άρθρο 5Γ ΚΦΕ

·          Απαλλασσόμενο από το φόρο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κατ' άρθρο 5Γ ΚΦΕ

·          Απαλλασσόμενο από το φόρο εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα κατ' άρθρο 5Γ ΚΦΕ

Οι σχετικές περιπτώσεις μεταφέρθηκαν στους κωδικούς 659-660 ή 619-620, ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική ενημέρωση ή όχι.




Εικόνα 3: Πίνακας 6 α μέρος

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή   19  Μαΐου  2024.






Δεν υπάρχουν σχόλια: