Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ρύθμιση ληξιπροθέσμων με βάση το σχέδιο νόμου

Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη


Καταβολή
Απαλλαγή προσαυξήσεων
Εφ’ άπαξ
100%
Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις
90%
Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
75%
Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις
60%
Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
45%
Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις
25%



§  Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση κατατίθεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ρυθμιστούν όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012.

§  Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της 1ης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών άνευ ειδοποίησης.

§  Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100,00 ευρώ. Καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

§  Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης» ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών εφόσον τηρούνται οι όροι αυτών.

§  Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

§  Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν, ενώ εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης για το λόγο αυτό, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν.

§  Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο σε χρέη που ρυθμίζονται. Η αναστολή αυτή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

§  Αν δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις ή δεν καταβληθούν η προτελευταία ή η τελευταία δόση χάνεται το ευεργέτημα της ρύθμισης.

§  Σε κάθε περίπτωση οφειλέτη που θα χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί θα επανέρχονται σε ισχύ και επιδιώκεται η είσπραξη του υπολοίπου της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: