Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών


Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών
Του Σωτηρη Νικα
Υστατη προσπάθεια να πείσει όσους χρωστούν στο Δημόσιο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κάνει η κυβέρνηση με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή μέσω του πολυνομοσχεδίου.
Την ίδια ώρα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει και τις ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ταυτόχρονα, προωθεί ρύθμιση για τη φορολογική ελάφρυνση όσων δεν έχασαν μεν τη δουλειά τους, σταμάτησαν όμως να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις που εργάζονται, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις επιβαρύνσεις των ατόμων αυτών.
Με στόχο να εισρεύσουν μέσα στο 2012, και όχι μόνο, όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια γίνεται από το σύνολο των 42 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη προς το Δημόσιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση της χαμηλότερης δόσης αποπληρωμής στα 100 ευρώ και παράλληλα στη θέσπιση έως και 60 δόσεων συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, τα χρέη προς το Δημόσιο ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως εξής:
1. Η εφάπαξ καταβολή των χρεών συνοδεύεται από απαλλαγή κατά 100% από κάθε προσαύξηση.
2. Για καταβολή των οφειλών σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, η απαλλαγή ανέρχεται στο 90%.
3. Η καταβολή των οφειλών σε 13 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, επιφέρει απαλλαγή της τάξης του 75%.
4. Για 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, η απαλλαγή μειώνεται στο 60%.
5. Στην περίπτωση που επιλεγεί η αποπληρωμή να γίνει σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, η απαλλαγή από προσαυξήσεις φθάνει στο 45% και
6. Για 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, στο 25%.
Οσοι ενδιαφερθούν για τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής τους έως και την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου. Την ημέρα υποβολής της αίτησης θα καταβάλλεται η πρώτη δόση ή όλο το ποσό εάν επιλεγεί η εφάπαξ αποπληρωμή των χρεών.
Οι επόμενες δόσεις θα πληρώνονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς κάποια ειδοποίηση του υπόχρεου, ενώ πιθανή καθυστέρηση μιας δόσης θα επιφέρει επιβάρυνση 1% για κάθε μήνα.
Ενα άλλο όφελος για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, είναι ότι θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις που μπορεί να έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών εφόσον έχουν ξεκινήσει για χρέη που ρυθμίζονται.
Πάντως, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στις εισπρακτικές εταιρείες να αναλαμβάνουν το έργο της ενημέρωσης των οφειλετών του Δημοσίου για τα χρέη τους και για τα προγράμματα ρύθμισής τους.
Είναι σαφές ότι το υπουργείο παραδέχεται πως δεν μπορεί να ελέγξει μόνο του όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι
Ενα θετικό νέο περιμένει όσους εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται από τις επιχειρήσεις που απασχολούνται. Σύμφωνα με διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση, ο χρόνος απόκτησης των ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών τους για το 2011 θα είναι ο χρόνος στον οποίο θα τις εισπράξουν και όχι ο χρόνος στον οποίο δούλεψαν. Δηλαδή, όσοι δεν πληρώθηκαν μέσα στο 2011 θα φορολογηθούν για το εισόδημά τους όταν θα το εισπράξουν και όχι τώρα που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα περυσινά εισοδήματά τους.
Παράλληλα, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με την παρακράτηση φόρου 25% (ή 21% για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2011) θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των φυσικών προσώπων που έχουν μερίσματα από Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) ή κέρδη από Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: