Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 08:22 Αυτοί θα πληρώσουν τα 45 δισ. ευρώ φόρους του 2014

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 08:22

Αυτοί θα πληρώσουν τα 45 δισ. ευρώ φόρους του 2014

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Αυτοί θα πληρώσουν τα 45 δισ. ευρώ φόρους του 2014
Αύξηση εσόδων της τάξεως των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται ότι θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014. Φιλοδοξεί το οικονομικό επιτελείο ότι με μια «ισχνή» ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% τα συνολικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5-4%. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Με τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν και θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του έτους ή αυτά που πρόκειται να ψηφιστούν. Φυσικά δεν πρόκειται να πληρώσουν όλοι περισσότερα. Υπάρχουν και αυτοί που θα ελαφρυνθούν. Θα είναι βέβαια οι λιγότεροι και –ω τι σύμπτωση- οι ισχυρότεροι οικονομικά.
Γράφει:  
Τα πρόσθετα έσοδα αναμένεται να προέλθουν κυρίως από τη φορολογία εισοδήματος και αυτό παρά το γεγονός ότι τα έσοδα και οι αποδοχές του 2013 –που θα φορολογηθούν το 2014- είναι ακόμη λιγότερα σε σχέση με το 2012. Αυτό θα συμβεί λόγω της ενεργοποίησης του νέου φορολογικού νόμου ο οποίος προβλέπει:
1. Φορολόγηση των εισοδημάτων από ελεύθερα επαγγέλματα από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26%. Αν τελικώς αποφασιστεί να επιβληθεί και αυξημένη παρακράτηση φόρου στα «μπλοκάκια» με συντελεστή 26% αντί για 20% αυτό θα προσθέσει
2. Φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 11% που θα επιβαρύνει τους έχοντες ως μοναδική πηγή εισοδήματος ένα ενοίκιο.
3. Κατάργηση όλων των φορολογικών εκπτώσεων πριν των ιατρικών δαπανών οι οποίες όμως και αυτές ψαλιδίζονται σημαντικά.
Κερδισμένοι θα βγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια άνω των 30-40.000 ευρώ ή και ακόμη λιγότερα εφόσον έχουν και άλλα εισοδήματα στο όνομά τους.
Μεγάλοι χαμένοι της επόμενης χρονιάς θα είναι οι έχοντες γη καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κατοχής ακινήτων. Μία περίπτωση υπάρχει να την γλιτώσουν και αυτή είναι να μην συναινέσει τελικώς η τρόικα στο να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι τα αγροτεμάχια θα παραμείνουν εκτός φορολογικής επιβάρυνσης. Βέβαια, ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει και το χαράτσι της ΔΕΗ. Στους χαμένους της επόμενης χρονιάς συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου οι οποίοι επίσης θα κληθούν να πληρώσουν.  
Κερδισμένοι όσον αφορά στον φόρο ακινήτων θα είναι οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα τους επιβαρύνει λιγότερο σε σχέση με το άθροισμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού της ΔΕΗ που επιβλήθηκε για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Οι πωλητές ακινήτων επίσης θα κληθούν το 2014 να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς θα επιβληθεί –ουσιαστικά για πρώτη φορά παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί και πριν από χρόνια-  ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15%. Κερδισμένοι από την άλλη, θα είναι οι αγοραστές ακινήτων καθώς αναμένεται σημαντική μείωση (ή ακόμη και μηδενισμός) στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων ο  οποίος ακόμη και σήμερα υπολογίζεται με συντελεστή 10% που είναι και ο υψηλότερος στην Ευρώπη.
Τα ερωτήματα όσον αφορά στη φορολογική πολιτική του 2014 παραμένουν ουκ ολίγα:
1. Θα επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών τέλη κυκλοφορίας και στα ΙΧ τα οποία σήμερα απαλλάσσονται επειδή εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους; Είναι μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι για να καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα από την απόσυρση πινακίδων.
2. Θα διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση ή η τρόικα θα κρίνει το μέτρο αποτυχημένο;
3. Θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου; Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβαρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθωτές υπηρεσίες άνω των 9000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: