Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αν θες να ζεσταθείς θα πληρώσεις…

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 11:58

Αν θες να ζεσταθείς θα πληρώσεις…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
 Αν θες να ζεσταθείς θα πληρώσεις…
Χθες το πρωί, η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%. Ταυτόχρονα, διέρρευσε από την Καραγιώργη Σερβίας ότι θα υπάρξει προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης, αύξηση του επιδόματος στα 34 ή 35 λεπτά το λίτρο (από 28 λεπτά σήμερα) και διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.
Γράφει:  
Όλα αυτά μαζί, θα είχαν ως αποτέλεσμα, ο κόσμος που δικαιούται να επιδοτηθεί, να πληρώσει τελικώς το πετρέλαιο θέρμανσης με 90-95 λεπτά το λίτρο.
Κι ύστερα ήρθαν τα μαντάτα από τους δανειστές. Όχι μείωση, αύξηση θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Να γίνουν ταυτόχρονα και τα δύο, δεν είναι πολύ πιθανό: αν μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% (δηλαδή από τα 330 στα 280 ευρώ ανά 1000 λίτρα) και αν αυξηθεί στο πετρέλαιο κίνησης, θα προκύψει μια διαφορά των δύο φόρων της τάξεως των 100 ευρώ στα 1000 λίτρα. Έτσι, θα ανατραπεί πλήρως η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Οικονομικών που θέλει να μην υπάρχει διαφορά στους δύο φόρους ώστε να μην υπάρχει κίνητρο φοροδιαφυγής. Τι θα γίνει τελικώς; Κατά πάσα πιθανότητα τίποτα. Η χθεσινή «βόμβα» του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η επιβολή φόρου 330 ευρώ στο 1000λιτρο και στα δύο πετρέλαια. Και θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι επειδή αποφύγαμε την αύξηση φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. Τι αναμένεται να γίνει; Η «φθηνή» διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και μια πιθανή αύξηση του ποσού της επιστροφής. Πιθανή είναι και μια προκαταβολή του 25% της επιδότησης η οποία όμως στην πράξη δεν λέει τίποτα σε κανέναν καθώς για ένα νοικοκυριό που θα πρέπει να πληρώσει 1150 ευρώ σε πετρέλαιο, η προκαταβολή θα είναι μόλις 50-60 ευρώ.
Στους μήνες που πέρασαν, η κυβέρνηση φρόντισε να καταστήσει πανάκριβη και την εναλλακτική λύση των νοικοκυριών η οποία είναι η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Μην ξεχνάμε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν από 1/1/2013 ακόμη και κατά 15%. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας που θα γίνει φέτος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα είναι σαφώς ακριβότερη σε σχέση με την περυσινή. Κι όχι μόνο αυτό. Τον  υπερδιπλασιασμό  του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 01/07 θα τον βρούμε τώρα μπροστά μας. Αν συνδυαστούν οι δύο παράγοντες, τα τιμολόγια της ΔΕΗ σε πραγματικούς όρους θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι.
Ναι, και φέτος, η θέρμανση θα είναι πανάκριβη. Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: ή θα πληρώσουμε ή θα παγώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: