Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

30 ΧΙΛ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 30 ΗΜΕΡΕΣ Στα 147 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πρόστιμα για τα αυθαίρετα

30 ΧΙΛ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 30 ΗΜΕΡΕΣ

Στα 147 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Στα 147 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πρόστιμα για τα αυθαίρετα
Tου Κοσμά Ζακυνθινού
Συνολικά 29.513 δηλώσεις κατατέθηκαν στον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τα καταχωρισμένα πρόστιμα να αγγίζουν το ποσό των 146.798.305 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής, σε επεξεργασία βρίσκονται συνολικά 21.563 δηλώσεις, στο στάδιο αρχικής υποβολής 3.794 δηλώσεις, με καταχωρισμένα πρόστιμα ύψους 13.566.763 ευρώ, ενώ σε προσωρινή υπαγωγή βρίσκονται 2.148 με τα πρόστιμα να φθάνουν στα 8.286.956. Οριστικά έχουν υπαχθεί 2.008 δηλώσεις με βεβαιωμένα πρόστιμα της τάξης των 2.990.059 ευρώ.
Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, από άτομα με αναπηρία 80% και άνω, έχουν υποβληθεί 384 δηλώσεις, από παλλινοστούντες 329, πολύτεκνους για κύρια κατοικία συνολικά 165 δηλώσεις, οι τρίτεκνοι 388, οι μακροχρόνια άνεργοι 152, οι ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% συνολικά 260, οι πολύτεκνοι για Β' κατοικία 99, ενώ στις μη ορισμένες εντάχθηκαν συνολικά 1.441 δηλώσεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ
«Όσο περισσότερο εξοικειώνονται οι μηχανικοί, οι υπηρεσίες και οι πολίτες με τις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερο θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που φέραμε. Για αυτό τον λόγο το ΥΠΕΚΑ δρομολογεί δράσεις ενημέρωσης μηχανικών και υπηρεσιών στην Περιφέρεια, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, εκδώσαμε εγκύκλιο εφαρμογής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και τα μέχρι στιγμής ερωτήματα, όσο απλά και αν ήταν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας πως «ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
Υπενθύμισε δε, ότι όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου, επισημαίνοντας πως η πολιτεία δεν θα επιδείξει καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, καθώς διαθέτει τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα.
Στον νέο νόμο πρέπει να υπαχθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ, ως εκκρεμείς νοούνται οι πράξεις υπαγωγής για τις οποίες είτε δεν έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου είτε δεν έχουν υποβληθεί στο πληροφορικό σύστημα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και σχέδια.
ΒΕΒΑΙΩΣΗ 
Μάλιστα, εφόσον απαιτηθεί η έκδοση βεβαίωσης πράξης υπαγωγής για την υποβολή σε δημόσια αρχή ή η έκδοση βεβαίωσης για δικαιοπραξία, για την έκδοση τους απαιτείται προηγούμενη μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στις διατάξεις του 4178/13.
Το αίτημα για τη μεταφορά των στοιχείων στις νέες ρυθμίσεις, μπορεί να υποβάλλεται ως την καταληκτική ημερομηνία του νέου νόμου, δηλαδή έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: