Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Και φέτος χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης Νέα εισοδηματικά κριτήρια εν όψει, για να αποφευχθεί το περσινό φιάσκο

Έντυπη Έκδοση 

ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Και φέτος χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα εισοδηματικά κριτήρια εν όψει, για να αποφευχθεί το περσινό φιάσκο
ΠΡΩΤΑ θα ευχηθούν ευτυχισμένο το 2014 και μετά θα δουν το επίδομα θέρμανσης στους λογαριασμούς τους οι περίπου 400.000 δικαιούχοι, εφόσον βέβαια έχουν λεφτά να αγοράσουν πετρέλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, μόλις εννέα ημέρες πριν ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, πήρε πίσω την πρότασή του για προκαταβολική πληρωμή του επιδόματος, καταδικάζοντας και φέτος το χειμώνα χιλιάδες καταναλωτές να παγώσουν χωρίς θέρμανση.
Και αυτή τη φορά στελέχη του οικονομικού επιτελείου ισχυρίζονται ότι αντιμετώπισαν την άρνηση της τρόικας, καθώς όπως λένε οι επικεφαλής απέρριψαν την πρόταση να δοθεί φέτος προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι τα χρήματα που θα δοθούν προκαταβολικά θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη άλλων αναγκών και όχι για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και ως εκ τούτου δεν θα αυξήσουν τα έσοδα από τον ειδικό φόρο.
Εκτός όμως της άρνησης από την τρόικα, το υπουργείο διαπίστωσε ότι ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή να αντεπεξέλθει στη διαχείριση του τεράστιου όγκου στοιχείων που θα κληθούν να υποβάλουν οι δικαιούχοι.
Υπηρεσιακά στελέχη δηλώνουν ότι «η προκαταβολική πληρωμή του επιδόματος, που δεν θα είναι συνδεδεμένο με την κατανάλωση πετρελαίου, θα αποτελέσει κίνητρο για εκατομμύρια πολίτες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους» και όπως προσθέτουν, «αποτέλεσμα θα είναι η διαδικασία των διασταυρώσεων για την επιλογή των δικαιούχων, να πάρει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί».
Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασής του, επιστρέφει στο γνωστό μηχανισμό πληρωμής του επιδόματος, με δύο δόσεις και άμεση σύνδεσή του με την κατανάλωση πετρελαίου, το οποίο όμως απέτυχε παταγωδώς πέρυσι, αφήνοντας χωρίς πετρέλαιο τους καταναλωτές.
Η διαδικασία θα παραμείνει η ίδια, με τους καταναλωτές να πρέπει να προσκομίσουν το τιμολόγιο αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, για να αποδείξουν ότι έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο και μετά να εισπράξουν το επίδομα.
Εξετάζεται ακόμα το σενάριο να δοθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση προκαταβολικά ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην αγορά του πετρελαίου και να αποφευχθούν τα περυσινά φαινόμενα, που έμειναν αδιάθετα 200 εκατ. ευρώ από το κονδύλι που είχε προϋπολογιστεί. Ωστόσο και αυτό το σενάριο παρουσιάζει δυσκολίες στην εκτέλεση, καθώς και σε αυτή την περίπτωση η ΓΓΠΣ θα πρέπει να προχωρήσει έστω και εκ των υστέρων σε εκκατομμύρια διασταυρώσεις, διαδικασία που μοιάζει αυτή τη στιγμή αδύνατη.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές και στα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξήσει τους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει να αυξήσει κατά 5.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια που σήμερα είναι:
*** 25.000 ευρώ για άγαμους,
*** 35.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά,
*** 38.000 ευρώ για έγγαμους με ένα παιδί,
*** 41.000 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά,
*** 44.000 ευρώ για έγγαμους με τρία παιδιά και άνω.
Αυξήσεις αναμένονται και στα περιουσιακά κριτήρια που σήμερα είναι στα 150.000 ευρώ συνολικής αντικειμενικής αξίας, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει να αυξηθεί έως τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως τα 250.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Σχέδια υπάρχουν και για το διπλασιασμό των επιδοτούμενων λίτρων ανά περιφέρεια, που σήμερα είναι:
*** Α ζώνη: 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 3.000 λίτρα,
*** Β ζώνη: 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 1.800 λίτρα,
*** Γ ζώνη: 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 960 λίτρα,
*** Δ ζώνη: 5 λίτρα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 600 λίτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: